0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

När konstnären Tove Berglund och dansaren och koreografen Ludvig Daae samarbetar blir resultatet spektakulärt. Performanceföreställningen Julen är inget undantag och biljetterna sålde slut på under en minut.

Julen är en sex timmar lång interaktiv helkväll. Deltagaren får bland annat ta på sig en tomtedräkt och äta ett konstnärligt julbord skapat i samarbete med Cajsas kök.

Biljetterna till evenemanget sålde slut på under en minut, men det går att sätta upp sig på väntelista.

– Det känns otroligt kul att trycket på biljetterna varit så stort. Julen är ett interaktivt verk som omsluter alla sinnen. Deltagarna kommer ledas likt en ringdans genom praktiskt undersökande och teoretiskt problematiserande av julen och familjens släktband, säger Tove Berglund, konstnär.

Med en kritisk udd

Inbäddat i drivor av glitter och förväntningar inväntar vi årets sista högtid, julen. För många är det en högtid som är tätt förknippat med familjen och som utgör själva krubban för våra traditioner och kulturella identitet.

– Tove Berglund närmar sig traditioner som närmast är en del av vårt dna på ett mycket eget och nyfiket vis. Det är lustfyllt och samtidigt avväpnande med en kritisk udd. Att performancekonsten laborerar med kollektiva upplevelser gör att form och innehåll här passar extra bra, säger Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent på Uppsala konstmuseum. 

Sista delen i triologin

Julen är den sista delen i trilogin, Årets händelser. En serie interaktiva helkvällar som undersöker högtiderna, påsk, midsommar och jul genom högtidernas egen form och uttryck. Årets händelser är uppföljaren till Livets händelser som gjordes 2017 och 2018. Trilogin Livets händelser undersökte livsriterna dopet, bröllopet och begravningen.

– Uppsala konstmuseum har följt detta projekt och varit medarrangör, därför är det extra kul att triologin Årets händelser avslutas hos oss, säger Rebecka Wigh Abrahamsson.

Julen produceras av Tove Berglund i samarbete med Ludvig Daae, Uppsala konstmuseum och Cajsa´s kök och med stöd av Konstnärsnämnden och Uppsala kommun.

Från Nobell till Uppsala

Tove Berglund har bland annat arbetat på Nobelbanketten i Blå Hallen, Orionteatern, MDT och stadsteatrarna i Stockholm, Malmö och Uppsala. Hennes interaktiva verk har gjort succé bland deltagare och kritiker.

Ludvig Daae är en norsk koreograf och dansare med bas i Stockholm och Oslo. 2017 koreograferade han Cullbergbaletten på Nobelbanketten i Blå Hallen.

Sedan 2013 har Tove Berglund varit en av Ludvigs närmaste samarbetspartners. Julen blir deras trettonde projekt tillsammans.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.