0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Det har i dagarna blivit klart att Olof Palmes plats i anslutning till resecentrum ska kamerabevakas. Kommunen har dessutom delvis fått rätt efter sitt överklagande när det gäller tillstånd att kamerabevaka Stora torget och Påvel Snickares gränd i Uppsala.

– Kamerabevakning är ett viktigt verktyg för polisen och rättsväsendet för att lagföra fler som begår brott oavsett tidpunkt på dygnet. Det är bra att vi nu fått ett delvis utökat tillstånd men vi är inte nöjda förrän kamerabevakning kan ske dygnet runt och överklagar därmed beslutet igen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Uppsala kommun vill på olika sätt bidra till ökad trygghet. Ett sätt är att göra detta är genom kamerabevakning. Datainspektionen har tidigare delvis godkänt Uppsala kommuns ansökan om kamerabevakning på Stora torget och vid Påvel Snickares gränd och gett tillstånd alla dagar mellan kl. 20.00 och 06.00, men inte på dagtid och tidiga kvällar.

Det beslutet överklagade kommunen till Förvaltningsrätten som bifallit överklagandet delvis och beslutat att Uppsala kommun nu ska medges utökat tillstånd att kamerabevaka Stora torget och Påvel Snickares gränd mellan klockan 15.00 och 06.00.

Uppsala kommun nöjer sig inte

Uppsala kommun nöjer sig inte med det. Då trygghetsfrågan är en prioriterad fråga i kommunen har nu även det delvisa beviljandet överklagats. Uppsala kommun vill precis som i den ursprungliga ansökan kunna kamerabevaka Stora torget och Påvel snickares gränd dygnet runt.

Lagen har också nyligen ändrats och tillåter nu kamerabevakning i brottsförebyggande syfte utan tillstånd på stationsområden, hållplatsområden och liknande. Det innebär att de ansökningar som tidigare lämnats in för såväl cykelgaraget och Olof Palmes plats framför Resecentrum avskrivs och kommunen kan gå vidare med projektering av kamerabevakningen.

– Kamerorna har redan gjort nytta och vi ser därför positivt på den förändrade lagstiftningen som underlättar etableringen. Nu hoppas vi att det också vägs in i beslutet kring Stora Torget, säger Anders Fridborg, säkerhetschef i Uppsala kommun. 

Den 1 augusti 2018 började en ny kamerabevakningslag gälla. Ett av huvudsyftena med lagen var att göra det lättare för kommuner att få tillstånd till kamerabevakning på offentliga platser, i brottsbekämpande eller trygghetsskapande syfte.

________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.