0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second


>>
Igår beslutade plan och byggnadsnämnden att bevilja bygglov för tre flerbostadshus som angränsar till det planerade nya torget i Östra Sala backe. De tre husen rymmer 222 lägenheter, LSS-lägenheter och ytor för verksamheter vid markplan.

Där marken så sent som för tio år sedan upptogs av en kraftledning växer nu området Östra Sala backe fram och binder ihop stadsdelarna Årsta och Sala backe. Nu har plan- och byggnadsnämnden beviljat bygglov för ytterligare tre bostadshus med hyresrätter och yta för verksamhet. Genom en markanvisningstävling har kommunen bland annat ställt krav på prisrimliga hyresrätter vilket byggherrarna har tagit fasta på vid planeringen av fastigheterna.

– Efterfrågan på billigare hyresrätter är stor och kommunen har kritiserats för att bygga för dyra bostäder. Därför känns det glädjande att vi kan möta Uppsalabornas behov och erbjuda ett bra boende även för målgrupper som kan ha svårt att ta sig in på bostadsmarknaden idag, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ekologisk hållbarhet
Östra Sala backe var ett av de första områden där kommunen började nosa på hur man kan motivera marknaden att jobba med hållbarhetsfrågor. Konkret handlar det om materialval, som att till exempel bygga fler stommar i trä, att hitta smarta lösningar för dagvattenhantering och att låta taken täckas av växter och solceller. Det handlar också om mobilitetslösningar som främjar cyklande, möjliggör bilpooler och samordnar varutransporter.

– Ett av husen är byggt med trästomme, något som vi kommer att se mer av tack vare klimatfördelarna med byggmaterialet trä, berättar Sofie Rosell Güler, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Bygglovet är kommunens sista kontrollstation när kommunen säljer mark till bostadsändamål. När bygglovet är beviljat av plan- och byggnadsnämnden och de utlovade kvaliteterna är säkrade kan kommunstyrelsen gå vidare med markförsäljningen. Bostäderna väntas stå klara för inflyttning 2023.

<<

____________________________________________
Artikelförfattare: Caroline Fischer, Uppsala kommun (Uk)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.