0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

OCD • SVERIGE | Tvångssyndrom / Enkät / Svenska OCD-förbundet

”Tvättar händerna dubbelt så mycket som innan pandemin, och det var mycket redan innan.”

>> Coronapandemin har inneburit stora påfrestningar både för samhälle och enskilda. Distansering, hemarbete och ändrade rutiner gör att många mår sämre psykiskt. Personer med diagnoser inom OCD-spektrumet* är en särskilt sårbar grupp, där många även i vanliga fall upplever stark oro och ångest kopplad till smitta. 

Svenska OCD-förbundets enkätrapport visar att så mycket som 50 % av dem som har diagnoser inom OCD-spektrumet upplever att deras besvär förvärrats under pandemin. Stress och ensamhet är bidragande orsaker, samtidigt som flera kommenterar att det är svårare att få bra vård när fysiska möten behöver genomföras digitalt eller kanske till och med ställs in.

– Såväl vardagsoro som svårare ångest ökar, båda med kopplingar till tvångstankar och tvångshandlingar. Det här medför ett ökat personligt lidande, säger Lena Nilsson, ordförande i Svenska OCD-förbundet.

Enkäten visar att även anhöriga har det tufft under pandemin. 47 % uppger att de har behövt stödja personen med diagnos mer under pandemin än innan. Många anhöriga säger också att deras egen oro har ökat.

– Pandemin gör att vårdbehovet ökar för vår medlemsgrupp, och på många ställen runt om i landet är det svårt att få adekvat vård. Vi efterlyser utökade möjligheter till stöd och rådgivning på distans från primärvård, psykiatri och socialtjänst, avslutar Lena Nilsson.

Här kan du ta del av enkätens resultat (PDF).
* Tvångssyndrom är en psykiatrisk diagnos som kännetecknas av upprepade ritualer eller tankar. Det internationella namnet är obsessive–compulsive disorder, vanligen förkortat OCDObsession eller tvångstankar är obehagliga och ofrivilliga tankar som ger upphov till ångest. Compulsion eller tvångshandlingar är de tankar eller ritualer som den drabbade använder sig av för att slippa denna ångest. Det behöver inte nödvändigtvis finnas någon rationell koppling mellan en tvångstanke och den lindrande tvångshandlingen. Sen forskning har kommit fram till en lättare definition som – en felsignal när förväntat och praktisk utfall av ett planerat beteende inte överensstämmer. [Källa: Wikipedia]

<<

______________________________________________
Artikelförfattare: Svenska OCD-förbundet och UMLN

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.