0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

• RASISM • XENOFOBI | Vit makt / LÄNK / Center mot våldsbejakande extremism (CVE)
»


Illustrationsbild.

>>
Center mot våldsbejakande extremism (CVE) presenterar en kunskapsöversikt om vit makt-miljön i Sverige. Kunskapsöversikten tar upp miljöns ideologiska särart och likhet med övriga högerextrema strömningar, dess historia, aktivitet och symboler. Rapporten är en sammanställning av forskning och annan kunskap om ämnet. CVE kommer att publicera liknande kunskapsmaterial om andra våldsbejakande extremistmiljöer i Sverige.

Sett över de senaste tio åren har antalet aktiviteter inom vit makt-miljön ökat. Närmare 25 kommuner bedöms ha haft särskild hög grad av närvaro från miljön under perioden 2008–2018. Flera av dessa kommuner tillhör samma län, och ett flertal är kommuner i närliggande län. De områden som utmärker sig är Värmland, Dalarna, Stockholm, norra Skåne, Vänersborg, Trollhättan, Uddevalla och delar av Småland. Nordiska motståndsrörelsen (NMR) står bakom det största antalet aktiviteter.

Högerextremism kan beskrivas som ett paraplybegrepp innefattandes olika rörelser och miljöer, varav vit makt är en av dem. Den generella målsättningen inom vit makt-miljön är att avskaffa det nuvarande demokratiska statsskicket och ersätta det med en auktoritär regeringsmakt, som ska inrätta ett etniskt och kulturellt homogent samhälle. Miljön utmärks av antisemitiska föreställningar om en judisk konspiration som anses hota ”den vita rasen”. Inom miljön används olika typer av symboler och därför inkluderar rapporten ett symbollexikon.

– Vit makt har en lång tradition i Sverige och utgör fortfarande en omfattande del av den svenska högerextrema rörelsen och förtjänar därför särskild uppmärksamhet. Det rör sig om olika rasideologiska grupperingar som ser våld, hot, skadegörelse och annan brottslighet som legitima redskap i sin kamp för att på sikt ändra det demokratiska statsskicket, säger Jonas Trolle, chef för CVE.

Ladda ned rapporten via den här länken.

<<
______________________________________________________
Artikelförfattare: Center mot våldsbejakande extremism (CVE)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.