0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

SVERIGE • MEDICINER | Opioider / Läkemedelsverket
»


>>
Läkemedelsverket har undersökt uthämtade recept på opioider i Sverige. Rapporten visar att både patienter med tidigare diagnostiserad beroendesjukdom och patienter med nydebuterad beroendesjukdom har ett högre antal uttagstillfällen av opioider än personer utan beroendesjukdom

– Det har funnits en misstanke om att det ligger till så här, och nu har vi kunnat belägga att så är fallet. Nu behöver vi fortsätta informera om riskerna med dessa läkemedel och tillsammans med andra aktörer arbeta vidare för en mer individanpassad och en än mer ändamålsenlig opioidanvändning i vården, säger Carola Bardage, projektledare.

Rapporten omfattar vuxna individer (18–64 år), med nyinsatt opioidbehandling under åren 2012 till 2015, cirka 600 000 personer. De har följts över tid fram till och med 2018, bland annat gällande ytterligare uttag av opioider och vård för beroendesjukdom. Personer med diagnostiserad cancer ingår inte i studien.

Av rapporten framgår, att inom den första månaden har 87 % av de utan tidigare vård för psykisk sjukdom eller beroendesjukdom endast ett uttagstillfälle av opioider. Motsvarade andel för de med tidigare psykisk sjukdom är 85 % och för de med tidigare beroendesjukdom 77 %. För uttagtillfällen inom första året är motsvarande andel 75 %, 67 % respektive 59 %.

Rapporten visar också att bland personer med flera uttagstillfällen ökar andelen med beroendesjukdom med ökande antal olika förskrivare.

– Att ha flera uttagstillfällen och från olika förskrivare kan vara ett varningstecken på bakomliggande beroendeproblematik, säger Carola Bardage.

Behandling med opioider innebär alltid en risk att patienten ska utveckla beroende och den bör vara strikt individanpassad där bland annat tidigare beroendeproblematik skall vägas in. Lägsta effektiva dos och kortaste behandlingslängd ska alltid eftersträvas.

– När den Nationella läkemedelslistan införs, blir det dessutom lättare för en förskrivare att se om patienten har flera recept på samma läkemedel förskrivet. Det innebär en ökad möjlighet att individanpassa förskrivningen och minska risken för att ett beroende utvecklas, avslutar Carola Bardage.

I februari publicerades den första delrapporten i undersökningen. Den visar att förskrivningen av opioider inte har ökat under perioden 2012-2018, men att samtidigt som förskrivning av tramadol minskat har förskrivningen av oxikodon ökat i motsvarande grad.

<<
________________________________
Artikelförfattare: Läkemedelsverket

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.