0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

• STADSBYGGNAD • SAMHÄLLE | Uppsala city / Boländerna / Uppsala kommun (Uk)
>>

|ILLUSTRATIONSBILDEN: Den nya detaljplanen ska göra främre Boländerna till en aktiv stadsmiljö med attraktivt läge för arbetsplatser.

>>

Igår klubbades samråd för en detaljplan som ska göra främre Boländerna till en del av innerstaden. Planen ska möjliggöra för nya kontorsbyggnader med butikslokaler, restauranger och annat för en levande stad.

Plan- och byggnadsnämnden beslutade under onsdagens sammanträde om samråd för den första detaljplanen av flera för som ska utveckla Boländerna. Planen behandlar området runt kvarteret Ställverket och omfattar huvudsakligen delarna som ligger längs Säbygatan och runt parkerna Bergsbrunnaplan, Knivstaplan och Märstaplan.

Den nya detaljplanen är tänkt att bidra till utvecklingen av näringslivet i Uppsala och är starten på en stadsomvandling i ett av Uppsalas mest centrala lägen nära resecentrum. Planen skapar förutsättningar för en framtida bebyggelse för närmare 6 500 arbetsplatser i form av kontor, hotell och laboratorier. Tanken är att ge stadsdelen ett levande stadsliv dygnet runt med publika lokaler i bottenvåningar, till exempel butiker och restauranger.

– Vi har strävat efter att utforma planen så att de byggnader som uppförs fokuserar på upplevelsen i ögonhöjd; entréer, fasader och bottenvåningar. Allt för att skapa en varierad och attraktiv stadsmiljö för ett ökat stadsliv, säger Ylva Stadell (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.


Illustrationsbild.

Planområdet Ställverket är cirka 8,5 hektar stort och omfattar 16 fastigheter med sammanlagt tolv olika fastighetsägare. Planen medger byggnader på upp till 36 meters höjd närmast Resecentrum och vid de större parkerna. Byggnadshöjderna begränsas närmast de byggnader som bedöms vara kulturhistoriskt värdefulla och som speglar viktiga delar av 1900-talets industrihistoria i Uppsala.

– Det här är en naturlig utveckling för Uppsalas stadskärna. Främre Boländerna kommer bli ett attraktivt läge för arbetsplatser i en levande stadsmiljö. Det säkerställs inte minst av de fastighetsägare som vi har ett nära samarbete med i planeringen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi är stolta över att vara delaktiga i denna satsning på näringslivet i landets fjärde stad. Med vår erfarenhet av framgångsrika och innovativa arbetsplatser finns alla möjligheter att göra främre Boländerna till ett flaggskepp för framtidens arbetsliv, inte minst vad gäller hållbarhet och hälsosamma arbetsplatser, säger Robert Ahlstedt, affärsområdeschef på Castellum Region Stockholm-Norr Uppsala.

Aktiva fastighetsägare i dagsläget är Castellum, Vasakronan, Rosendal fastigheter, Stiffler group, Pronordic, BRF Kvoten, Nylunds pianofabrik och Weilands fastighetsbolag.

<<
___________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.