0 0
Read Time:2 Minute, 37 Second

• SVERIGE • FISK | Gravid / Livsmedelsverket

>>

>>
>>
I år blir det en annorlunda midsommar för många. Även om det kanske inte går att fira på samma sätt som annars är det trevligt att njuta av midsommarens traditionella delikatesser, som olika fiskrätter. Fisk är både gott och nyttigt, men kolla var den är fiskad. Särskilt om du vill bli gravid i framtiden.

Strömming och andra feta fiskar kan ingå i många läckra rätter på midsommarbordet, men är inte lika nyttiga för alla. Barn, unga och den som vill bli gravid i framtiden bör inte äta för mycket av vissa fiskar eftersom de innehåller höga halter av miljögifter.

Inom EU är det förbjudet att sälja fisk som innehåller halter av dioxiner och PCB över gränsvärdet. Men Sverige har ett undantag från lagstiftningen som innebär att fisken får säljas här under förutsättning att Livsmedelverket bevakar halterna och informerar allmänheten om riskerna med fisken.

Därför har Livsmedelsverket särskilda kostråd för dessa fiskar och informerar regelbundet om vilka grupper som är känsligast för miljögifterna och inte bör äta till exempel strömming för ofta. Midsommar är en högtid när fiskar som exempelvis strömming och lax kommer upp på bordet lite mer än vanligt.

– Det finns många hälsosamma fördelar med att äta fisk. Men för just barn, unga och den som vill bli gravid är det bra att äta mindre av de fiskar som innehåller höga halter av dioxin och PCB. Inte oftare än 2-3 gånger per år, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Att rådet inte bara gäller barn, gravida och ammande utan även den som vill bli gravid i framtiden beror på att miljögifterna lagras i kroppen under många år. Miljögifterna man ätit som ung kan föras över till ett barn många år senare vid graviditet och amning. Foster och spädbarn är de som är känsligast för dioxin och PCB.

Odlad lax och sill i burk kan alla äta
Den lax som säljs i affär är oftast odlad eller vildfångad i andra hav än Östersjön och Bottniska viken och den innehåller därför förhållandevis låga halter miljöföroreningar. Den mesta burksillen som säljs i matbutiker kommer inte från Östersjön eller Bottniska viken. Dessa fiskar innehåller lägre halter av miljögifterna och den fisken kan du därför äta oftare. Läs på förpackningen eller fråga var sillen och laxen kommer ifrån om du är osäker.

Kostråden
Den som vill bli gravid i framtiden, barn, ungdomar, gravida och ammande bör inte äta dessa fiskar oftare än högst 2-3 gånger/år. Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.
  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart. Sill kallas den söder om Kalmar, norr om Kalmar kallas den strömming.)
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern

Se gärna filmen nedanför där Sofia B Olsson berättar om fisk till midsommar. Sofia är kökschef på en fisk- och skaldjursrestaurang i Göteborg och brinner för ett hållbart fiske som är bra för både hälsa och miljö.

<<
_________________________________________
Artikelförfattare: Livsmedelsverket | 2020-06-11

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.