0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

• SUNNERSTA • JÄTTEBALSAMIN | Årike Fyris / Uppsala kommun (Uk)


|BILDEN: Den invasiva arten jättebalsamin breder ut sig i Uppsala.

>>

Uppsala kommun och Upplands botaniska förening samarbetar från och med nästa vecka med att bekämpa den invasiva arten jättebalsamin. Allmänheten är välkommen att bidra till arbetet för biologisk mångfald genom att engagera sig i bekämpningen.

Bekämpningsinsatsen inleds måndag eftermiddag 15 juni utmed Fyrisån i naturreservatet Årike Fyris vid Sunnersta. Bekämpningen går ut på att för hand rycka upp varje planta, vilket är lätt gjort då de har ett klent rotsystem. Extra soptunnor kommer att placeras ut längs med cykel- och gångstigen så att privatpersoner som vill hjälpa till kan slänga plantorna i de soptunnor som är avsedda för ändamålet.

– Det är bra att vi med gemensamma krafter kan stärka den biologiska mångfalden genom att återställa artsammansättningen i de naturliga ekosystemen.Jättebalsamin är ett av flera exempel på främmande arter som fått fäste och sprider sig i vår natur och hotar inhemsk flora och fauna, säger Rickards Malmström (MP), ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden.

FAKTA OM
Jättebalsaminen
är en invasiv art, vilket innebär att den inte tillhör vår naturliga flora. Den bildar täta bestånd och konkurrerar med andra växter om plats och solljus. Jättebalsaminen konkurrerar även om naturens pollinerare, till exempel bin, vilket innebär minskad frösättning för övriga växter. Mest effektivt är att bekämpa växten då den blommar, men innan den har hunnit skapa frökapslar. Frökapslarna går lätt sönder och fröna sprids långt, därför vill man ta bort växten innan frökapslarna har bildats. 

Jättebalsaminen är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Den är inte giftig och alltså helt ofarlig att hantera för människor.

<<
__________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.