0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

• SVERIGE • LAGAR & REGLER | Livsmedel / E-handel / SARS-COV2-PANDEMIN / Livsmedelsverket
>
>> Vitaminer, fiskolja och örter. Flera kosttillskott och andra livsmedel som har dykt upp inom främst e-handeln under coronapandemin påstås bota eller förebygga covid-19. Detta är inte bara ett ohederligt sätt att slå mynt av människors rädsla – det är dessutom olagliga påståenden. Livsmedelsverket arbetar i samarbete med andra myndigheter för att stoppa försäljningen.

Det har dykt upp flera kosttillskott och andra livsmedel på marknaden som sägs förebygga, bota eller behandla covid-19, framför allt inom e-handeln. Det är därför viktigt att påpeka att det inte finns några vetenskapliga belägg för att kosttillskott eller andra livsmedel skulle kunna skydda mot coronaviruset eller bota den sjukdom som orsakas av viruset.

Att hävda att ett livsmedel förebygger, botar eller behandlar en sjukdom är olagligt. Medicinska påståenden får enbart göras när det gäller läkemedel. Det är inte heller tillåtet att göra hälsopåståenden om ett livsmedel förrän det genomgått en noggrann vetenskaplig granskning på EU-nivå och blivit godkänt.

I många fall bryter alltså företagen mot lagen genom sitt sätt att beskriva produkterna. Livsmedelsverket jobbar aktivt för att få stopp på den här typen av vilseledande information, i samarbete med kommunernas livsmedelsinspektörer, Läkemedelsverket och Konsumentverket.

– Vi söker efter olagliga påståenden om kosttillskott hos internetförsäljare och Livsmedelsverket föreslår även kommunerna att prioritera kontroll av produkter som påstås hjälpa mot covid-19, säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Utöver att påståendena om dessa produkter är olagliga kan livsmedlen utgöra en hälsofara. Risken finns att människor tar ett kosttillskott istället för att kontakta läkare, eller att produkterna innehåller ämnen som är skadliga för hälsan.

– Handla inte något du inte vet vad det innehåller eller från någon som inte uppger kontaktuppgifter på sin webbsida. Att uppge sin identitet är obligatoriskt och företagsnamn, organisationsnummer och kontaktuppgifter ska tydligt framgå, fortsätter Joakim Meuller Bäckman.

Konsumenter som kommer i kontakt med produkter som påstås hjälpa mot covid-19 uppmuntras att göra en anmälan till kommunens livsmedelsinspektörer eller mejla direkt till Livsmedelsverket på registrator@slv.se

– Allmänhetens tips kan vara till stor hjälp för att få bukt med de här olagligheterna, avslutar Joakim Meuller Bäckman.

<<
______________________________
Artikelförfattare: Livsmedelsverket

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.