0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

• DJUR & NATUR • BIOLOGISK MÅNGFALD | LÄNK / Världsnaturfonden (WWF)

>> Sedan 2002 uppmärksammar man i världen den Biologiska mångfaldens dag den 22 maj. På grund av coronapandemin uppmärksammades dagen digitalt i år och aktiviteter arrangerades under hela veckan. På Facebook presenterades en ny film där WWF:s experter tipsar om vad man kan göra i naturen i dessa tuffa tider.

Hotet mot den biologiska mångfalden är en av de företeelser som oroar svenskar allra mest. Det visar en SIFO-undersökning som WWF lät göra i april i år. Hela 15 procent ser detta hot som en av de samhällsföreteelser som oroar dem mest. Drygt 3 av 10 personer uppger också att de oroar sig för att klimatförändringarna kommer leda till att djur utrotas.

– Allt fler inser hur viktigt det är att skydda vår biologiska mångfald. Coronapandemin har blivit en påminnelse om vilken stor betydelse naturen har för vår överlevnad, men även vilken betydelse den har för oss människor att återhämta oss i under pandemin, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.

FN utsåg den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Dagen syftar till att öka förståelsen för  hur viktigt det är att artrikedomen i vår natur behålls. För tre år sedan började dagen att firas i Sverige. På denna korta tid har den etablerat sig som en av landets största naturhögtider och aktiviteter brukar pågå under flera dagar.

Sex olika WWF-experter; Tom Arnbom, Torbjörn Hegedüs, Ola Jennersten, Sandra Jönsson, Henrik Waldenström och Therese Wåtz tar i en ny film på Facebook med tittaren ut i naturen och trädgården. Där berättar de om bihotell, rävar, fågelskådning, naturreservat, den biologiska mångfalden i komposten med mera. Filmens tema är naturen nära dig, alltså den biologiska mångfalden och de naturupplevelser vi har alldeles runt hörnet utan att behöva resa långt, ibland inte ens lämna sitt eget hem.

Se filmen via den här länken!

– Vi människor behöver biologisk mångfald både för att kunna överleva och för att leva. Och den innefattar också allt det här fantastiska och otroliga med planeten  – variationen inom och mellan arter samt variationen i landskap. Biologisk mångfald är också våra favoritdjur, smultronställen och allt som är nödvändigt för att kunna bo kvar på planeten, säger Sandra Jönsson, en av WWF:s egna naturvårdsexperter som medverkar i filmen.

<<
_______________________________________________________
Artikelförfattare: UMLN / Världsnaturfonden (WWF) | 2020-05-22

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.