0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

• JÄMSTÄLLDHET • UPPSALA | Hälsa / Uppsala kommun (Uk)


Illustrationsbild.


>> Könsfördelningen på fritidsgårdarna blir allt jämnare, fler tonårstjejer engagerar sig i idrottsföreningar och fler och fler utrikes födda kvinnor tar del av kommunens arbetsmarknadsinsatser. Detta är några av de framsteg som redovisas i kommunens jämställdhetsbokslut.

– Årets rapport visar på det goda arbete vi gör men lyfter även upp de utmaningar som vi behöver ta tag i för att säkra lika villkor och likvärdiga möjligheter för invånarna i Uppsala. Kommunen har en viktig roll i att härdigt fortsätta främja och lyfta fram jämställdhetsarbetet i vårt samhälle. Vårt lokala arbete har betydelse. Vi vill ha ett Uppsala för alla, säger Mohamad Hassan (bilden), kommunalråd (L) och ordförande i jämställdhetsrådet.

FritidUppsala har i många år arbetat aktivt med att erbjuda attraktiva och trygga miljöer för barn och unga. Att erbjuda verksamhet riktad till enbart tjejer och att ordna aktiviteter i direkt anslutning till skoldagen har visat sig ge resultat. Nu väljer fler tjejer att komma till fritidsgårdarna.

För att främja jämställd och jämlik idrott har Uppsala kommun bland annat utbildat idrottsföreningar i normkritik och jämställdhet och analyserat hur kommunen fördelar sinaresurser mellan kvinno- och mansdominerade idrotter.

Även kommunens insatser för att stärka utrikes födda kvinnor, till exempel inom ramen för utbildnings- och jobbcentrum med vuxenutbildning, SFI och arbetsmarknadsverksamhet, har visat resultat. Att stärka denna grupp ytterligare lyfts som en av de tre viktigaste slutsatserna i uppföljningen för att stärka jämställdheten i Uppsala.

En annan slutsats betonar vikten av att kommunen fortsätter förbättra arbetsvillkor och arbetsmiljön inom kvinnodominerade yrkesområden. När behov av omsorg och utbildning ökar, samtidigt som resurser till välfärden minskar, riskerar det att ske på bekostnad av kvinnors hälsa och ekonomi, något som blir extra tydligt nu under pågående pandemi.

Den tredje slutsatsen handlar om att ungas, framför allt flickors och hbtq-personers ohälsa, behöver hanteras och förebyggas. Flickors välmående har gradvis försämrats under ett flertal år och förväntas blir ännu sämre i kölvattnet av coronakrisen.

Du kan läsa mer om vilka jämställdhetsutmaningar vi har i Uppsala och hur kommunen arbetar med dessa i jämställdhetsbokslutet för år 2019.

<<
__________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.