0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

• NYBYGGNATION • CENTRALA UPPSALA | Detaljplan / Illustrationsbild / Uppsala kommun (Uk)


Flygvy från öster över förslag till utbyggnad i kv. Sala. Kungsgatan nere till höger. (Bilden är ett fotomontage och att slutresultatet kan komma att se annorlunda ut).

>>

En ny detaljplan möjliggör 7 500 kvadratmeter för affärer och kontor i centrala Uppsala. Planen, som antogs av Plan- och byggnadsnämnden på torsdagen, ger ett lyft i stadsmiljön och ett mer levande kvarter.

Syftet med den nya detaljplanen för kvarteret Sala är att möjliggöra för fler affärer och arbetsplatser i centrala Uppsala men också att lyfta stadsmiljön i Smedsgränd som en fortsättning på satsningarna runt Forumtorget. Ombyggnaden av kvarteret ger också en trevligare passage mellan Forumtorget och stadshuset.

Den nya detaljplanen möjliggör 7 500 kvadratmeter för kontor- och affärsverksamhet i innerstaden och ligger i linje med översiktsplanen och innerstadsstrategin.

– Nu har vi antagit en detaljplan för kvarteret Sala i centrum som kommer bidra till en trevligare och tryggare stadsmiljö, exempelvis med nya entréer och levande bottenvåningar vid Smedsgränd. Med fler affärer och arbetsplatser bidrar vi även till att stärka Uppsalas näringsliv, säger Ylva Stadell (S), ordförande för Plan- och byggnadsnämnden.

Detaljplanen har varit på granskning under februari-mars 2020 och sammanlagt inkom 14 yttranden, varav tre utan erinran mot planförslaget. Synpunkterna behandlade i huvudsak kulturmiljö, inglasning av arkader, tillgänglighet, och eventuell påverkan på miljökvalitetsnormer. Planförslaget har kompletterats och förtydligats inför antagandet, men inte förändrats.

– Detaljplanen ger möjlighet till ett stort tillägg av kontors- och handelsytor i centrala Uppsala utan att uppta mer yta. Den största delen kommer att byggas ovanpå gårdsbjälklaget, inne i kvarteret, och mot Smedsgränd, säger Anna Hellgren, planarkitekt på Uppsala kommun.

<<
___________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.