0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

• BARN & UNGA • HYGIEN | Förskola / Jumkil / Uppsala norrort / Uppsala kommun (Uk)


Illustrationsbild (Arkiv)
>>
På Jumkils förskola har barnen inte varit sjukare än vanligt under våren. Barnen ställer inte heller några frågor kring covid-19 och visar ingen oro. Enda skillnaden mot förr är att de blivit proffs på att tvätta sina händer.

– Vi visar hur noga de ska vara både ovanpå händerna och mellan alla fingrar, förklarar förskollärare Nina Henriksson. Vi hjälper till lite mer än vanligt och använder sånger och ramsor så barnen vet hur länge de ska tvätta sig också.


Extra mycket aktiviteter utomhus

Förskolan har en grönskande gård med plats för olika lärmiljöer och den här våren vistas man extra mycket utomhus.

– Beroende på barnens ålder så tränar vi olika saker, berättar Ninas kollega Julia Aveholt. De äldre tränar just nu olika samarbetslekar och turtagning. Barnen i mellangrupp använder samtalskort för att jobba med familjetema. Vi pratar till exempel om djurfamiljer och stjärnfamiljer.

Med samtliga barn oavsett ålder använder sig pedagogerna av barnböcker och rörelselekar för att prata om olika kulturer.

– Allt vi jobbar med är saker vi kan göra ute lika bra som inomhus, säger Julia.


Utflykter varje vecka

– Vi vistas alltid mycket utomhus, säger Nina. Varje vecka gör vi utflykter med barnen avdelningsvis till skogen eller en lekplats som finns nära. Då får barnen välja att göra olika aktiviteter och utforska närmiljön. Vi tränar även på hur man gör i trafiken.  


Vardagen fungerar – vi klarar det

Barnen är trygga och har upplevt vardagen på förskolan som vanligt, det är Nina och Julia överens om. Däremot har de ibland märkt lite oro och irritation hos vårdnadshavare.

– Vi förstår deras frustration när vi nekat ett barn att vara på förskolan även vid mindre tecken på hosta, snuva eller feber, säger Julia. Det är en balansgång även för oss att avgöra vad som innebär risk eller inte. Men vi har krav på oss att agera som vi gör för att viruset inte ska spridas. 

Nina och Julia säger att de ”jobbar i rakt nedstigande led från Folkhälsomyndigheten”. De försöker följa riktlinjerna så bra som de kan och hamnar ibland mitt emellan reglerna från arbetsgivaren och en förälder, som vill lämna sitt barn på förskolan för att själv kunna jobba. Både Nina och Julia upplever att de har fullt stöd från förskolans ledning och rektor. Mest av allt är de glada över sammanhållningen i arbetslaget, kollegor emellan. Den är så bra. 

– Vi stöttar och peppar varandra. Det här kommer att gå över. Vi klarar det!

<<
__________________________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.