0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

• MÖTESPLATSER • GATOR & TORG | Östra Ågatan / SOMMAR 2020 / Trafik / Uppsala kommun (Uk)


BILDEN: Östra Ågatan mellan Klostergatan i norr och Bangårdsgatan i söder, blir sommargata till mitten av augusti.

>>

Delar av Östra Ågatan – mellan Klostergatan i norr och Bangårdsgatan i söder – blir sommargata mitt i Uppsala city från och med fredag 22 maj. 

En ”sommargata” innebär att bilarnas framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse, och att ytan närmast ån möbleras med planteringar och sittplatser. Den är införs i år på prov, över de tre sommarmånaderna, och är ett led i Uppsalas innerstadsstrategi. 

– Vi öppnar upp centrum med inbjudande sommargågator för ett rikt och trevligt stadsliv. Det behövs fler ytor och gott om plats att umgås på utan störande trafik nu när vi reser mindre, säger Rickard Malmström, ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden.

För att hålla avstånd till varandra vid sittplatserna utmed sommargatan, är bänkborden utformade så att de främjar social distansering till andra sällskap på ett naturligt sätt. I centrum av sommargatan (i höjd med Fyristorg) blir det flera små sittmoduler som också går i linje med social distansering.

Etableringen påbörjas denna veckan med att cykelställ töms på cyklar och vinklas för att tillfälligt bli obrukbara.

Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Genomfartsförbudet gäller inte moped klass 2 och cykel. Övrig motorfordonstrafik får endast trafikera Östra Ågatan om de har målpunkter utmed sträckan, exempelvis varutransporter och biltrafik till parkeringsplatser som finns utmed sträckan.

Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

För att ge plats åt gående och sommarmöbler, tas vissa cykelställ bort som löper utmed ån. Cykelparkeringar behålls mellan Smedsgränd-Bredgränd, på Klostergatan och på andra sidan Fyrisån vid Fyristorg och S:t Eriks torg. Det uppger Uppsala kommun i ett pressmeddelande.

<<
______________________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk) | 2020-05-12

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.