0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

• PRVATEKONOMI • TIPS & RÅD | Sars-cov2-pandemin / Uppsala kommun (Uk)

>> Coronapandemin har bidragit till en försämrad ekonomi för många, till exempel på grund av minskad inkomst eller arbetslöshet. Om du behöver hjälp med din ekonomi kan du vända dig till kommunens budget- och skuldrådgivning.

Betala rätt saker först
Hos kommunens budget- och skuldrådgivning får du stöttning och råd om hur du kan prioritera bland utgifterna. Du får hjälp med att skapa en bild av nuläget genom att titta på arbetssituation, inkomster, utgifter och nätverk.

– När det gäller utgifter ger vi alltid rådet att betala rätt saker först. Tänk HEM – hyra, el och mat. Om det finns pengar kvar när de utgifterna är betalda resonerar vi tillsammans om vad som ska prioriteras, säger Elin Håkanson, budget- och skuldrådgivare.

Kontakta fordringsägare innan förfallodatum  
Det är viktigt att du fortsätter att öppna posten och håller koll på fakturor, även om du är orolig och känner dig stressad för din ekonomiska situation. Om du har en faktura som du inte kan betala i tid ska du kontakta fordringsägaren, det vill säga den som du är skyldig pengar. Förklara din situation och fråga om du kan få betala fakturan senare.

– Ta kontakt med fordringsägaren innan förfallodatum. Då har du större chans att få anstånd, det vill säga att få betalningsdatumet framflyttat. Det är betydligt svårare om ärendet har gått vidare och du har fått påminnelser, berättar Elin Håkanson.

Låna aldrig för att betala andra lån
Budget- och skuldrådgivningen kan hjälpa dig att göra planer för din ekonomi, både på kort och lång sikt. Att gång på gång flytta fram betalningsdatum på fakturor är ingen lösning som fungerar i längden. Inte heller att ta lån för att betala tillbaka på andra lån.

– Med ditt nuläge som utgångspunkt planerar vi din ekonomi tillsammans och försöker hitta lösningar som fungerar i längden. Du ska till exempel aldrig låna för att betala andra lån. Då riskerar du att hamna i en negativ spiral som är svår att ta sig ur, säger Elin Håkanson.

Kontakta budget- och skuldrådgivningen om du är orolig
Om du är ekonomiskt stressad, känner oro eller upplever att du är på väg mot en ekonomisk kris kan du vända dig till budget- och skuldrådgivningen. Rådgivningen är kostnadsfri. Ring gärna. Du kan också boka tid för telefonmöte eller möte hos budget- och skuldrådgivningen på Stadsbiblioteket.

<<
______________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.