0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

• SARS-COV2-PANDEMIN • LÄKEMEDEL | Biverkningar / Läkemedelsverket

>> Läkemedelsverket vill uppmana både sjukvården och patienter med bekräftad eller misstänkt covid-19 att rapportera alla misstänkta läkemedelsbiverkningar. Det gäller både läkemedel som används för behandling av covid-19 och andra läkemedelsbehandlingar. Eftersom sjukdomen är helt ny är det viktigt att samla kunskap om hur den kan påverka andra läkemedelsbehandlingar.

För närvarande finns inte några läkemedel som är godkända för behandling av covid-19. De läkemedel mot covid-19 som används inom sjukvården ges antingen inom klinisk prövning eller förskrivs utanför godkänd indikation, så kallad off label-förskrivning.

Kunskapen om det nya viruset SARS-CoV-2 och sjukdomen covid-19 är fortfarande begränsad, liksom vilka biverkningar och interaktioner med andra läkemedel som kan uppstå. Genom att rapportera alla misstänkta biverkningar av läkemedel som används i samband med covid-19, kan patienter och sjukvårdpersonal bidra till att öka kunskapen.

– De kliniska studier som genomförs av olika läkemedel mot covid-19 är mycket viktiga, men behöver kompletteras med biverkningsrapportering för att ge en bredare kunskap om ett läkemedels säkerhetsprofil, säger Veronica Arthurson, enhetschef vid Läkemedelsverket.

Patienter som upplever misstänkta biverkningar av läkemedelsbehandling under covid-19-infektion uppmanas att kontakta sjukvården och även själva rapportera in dessa till Läkemedelsverket.

Sjukvården ska rapportera till Läkemedelsverket
Hälso- och sjukvårdspersonal ska rapportera alla misstänkta biverkningar direkt till Läkemedelsverket via länken:
https://e-service.lakemedelsverket.se/formservice/formDownload?serviceName=biverkningsrapport_tr_lakemedelsverket 

Patienter uppmanas att rapportera misstänkta biverkningar
Patienter kan rapportera misstänkta biverkningar till sjukvårds- eller apotekspersonal som ska rapportera detta vidare. Patienter kan även själva rapportera misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket via länken:
https://e-service.lakemedelsverket.se/formservice/formDownload?serviceName=mpa_konsumentrapport_biverkning

<<
_______________________________
Artikelförfattare: Läkemedelsverket

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.