0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

• SARS-COV2-PANDEMIN • NÄRINGSLIV| Ekonomi / Företagande / Konsultbolaget WSP

Illustrationsbild.
>>
Närmare 20 procent av arbetstillfällena i svenska städer finns inom besöksnäring och den s.k. sällanköpshandeln. Branscher som nu drabbas hårt. Visby, Varberg och Piteå är städer där närmare var tredje invånare arbetar i dessa utsatta branscher. Det visar en färsk rapport från analys- och teknikkonsultbolaget WSP.

– I regioner som är mycket beroende av besöksnäringarna och som saknar annat starkt näringsliv kommer effekterna av Corona att få stor negativ påverkan. I orter utanför våra storstäder och större städer kan detta innebära att näringar som fungerat som ”livlinan” för regionen riskerar att klippas av. Det finns en risk att städers attraktivitet kan komma att påverkas negativt under en längre tid, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP.

I rapporten har WSP studerat både kommuner och stadskärnor som nu riskerar att drabbas hårt. Åre och Strömstad är två kommuner som är extremt beroende av restaurang- och hotellverksamhet, men också handel. Här arbetar var fjärde invånare i dessa branscher. Även orter med stor andel gränshandel drabbas hårt så som Eda och Haparanda. Sett till antal sysselsatta i de utsatta branscherna är det istället storstäderna som ligger i topp samt större svenska städer så som Uppsala, Helsingborg och Jönköping.

– Från politiken krävs effektiva åtgärder som ökar efterfrågan och minskar kostnaderna för besöksnäringarna. Företagen behöver å ena sidan försöka överleva, men samtidigt kan en kris också skapa möjligheter. För den som har möjlighet kan detta vara ett tillfälle att flytta från sämre lägen till bättre lägen i och med att det uppstår vakanser. För stadskärnorna i sin helhet är det av vikt att ligga i startgroparna och snabbt kunna aktivera olika initiativ som gör att kunderna och besökarna kommer tillbaka till stadskärnan när mötesrestriktionerna lättar, säger Fredrik Bergström.

Stadskärnor:
Total sysselsättning i stadskärnan inom handel, hotell och restaurang i förhållande till den totala sysselsättningen i stadskärnan, %

Visby

35

Karlskoga

28

Varberg

28

Mariestad

27

Piteå

27

Avesta

26

Ängelholm

25

Ulricehamn

24

Simrishamn

22

Lund

21

Helsingborg

21

Kristianstad

21

Örebro

21

Vetlanda

20

Alingsås

20

Medel*

17

 Anm. * = Medel för alla stadskärnor som ingår i studien (67 st)Kommuner:
Total sysselsättning i kommunen inom sällanköpsvaruhandel, hotell och restaurang i förhållande till den totala sysselsättningen i kommunen, %

Strömstad

26,0

Åre

22,9

Eda

16,2

Borgholm

14,9

Tanum

14,7

Haparanda

14,0

Lessebo

13,7

Järfälla

12,4

Kävlinge

11,9

Täby

11,8

Båstad

11,4

Värmdö

11,1

Rättvik

10,9

Lidingö

10,7

Älmhult

10,6

 Medel

6,1

Anm. * = Medel för alla kommuner

<<
__________________________________________________
Artikelförfattare: 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.