0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

• EARTH HOUR 2020 • ENERGIANVÄNDNING | Solidaritet / Världsnaturfonden (WWF)


>>
Nästan en av tre svenskar (30 procent) deltog i Earth Hour i år, enligt en ny Kantar SIFO-undersökning. Trots att coronapandemin just börjat i Europa vid tidpunkten för Earth Hour blev det globalt rekord med 190 deltagande länder. Flera tusen ikonbyggnader släcktes under årets miljömanifestation och många digitala event ordnades inför den släckta timmen.

Nästan nio av tio svenskar (87 procent) känner till Earth Hour och den symboliska handlingen att släcka ljuset under en timme, i år kl 20.30 lördagen den 28 mars. Det visar den Kantar Sifo undersökning som WWF låtit göra efter årets Earth Hour.  Även detta år var en majoritet av Sveriges kommuner engagerade. Bland annat deltog många skolor i WWFs skoltävling med att skicka in svemester-tips om sin egen kommun. Men alla de kommuner, kyrkor och organisationer som planerade fysiska event kring Earth Hour fick tänka om på grund av covid19. Därför ordnade många kommuner och organisationer istället digitala events.

– Det är otroligt att det mitt under coronapandemin fanns ett så stort engagemang för Earth Hour.  Med tanke på allt som covid-19 för med sig är det tydligt att många tog chansen under Earth Hour att tänka till. Inte bara när det gäller framtiden efter corona, utan också i relation till klimatet och naturen – i Sverige och globalt.  Det blev ett utmärkt tillfälle att reflektera över hur mycket naturen betyder för oss, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Ett av syftena med Earth Hour är att uppmana människor att införa nya smarta vardagsvanor som gynnar klimatet. Hälften av svenskarna (49 procent) uppger att de kan tänka sig att införa klimatsmarta vanor framöver.

För att i ännu högre grad inspirera till beteendeförändringar har WWF även i år fortsatt med tävlingen Earth Hour Challenge. Den är ett samarbete mellan WWF och klimatappen Deedster och går ut på att tävla sig till ökad kunskap om hållbarhet och klimat och sänka sitt avtryck genom små uppdrag (deeds). I mobilappen kan man direkt följa sina egna, sin kommuns och resten av Sveriges framsteg.  Totalt antog närmare 4000 personer utmaningen och tävlade i Earth Hour Challenge.

WWF riktade också i samband med Earth Hour tolv utmaningar till Sveriges kommuner. Syftet är att inspirera kommunerna i klimatarbetet och skydda den biologiska mångfalden. Det är ett långsiktigt arbete som kommer att följas upp inför Earth Hour nästa år.

Fakta Earth Hour:
Earth Hour är världens största miljömanifestation där åtgärder på olika slags miljöproblem lyfts fram. Den startades av WWF i Australien 2007 och har sedan dess vuxit till en global rörelse. Hundratals initiativ under Earth Hour inspirerar till ökad medvetenhet om planeten och ett mer planetvänligt sätt att leva.

<<
________________
Artikelförfattare: 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.