0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

• ÄLDRE • SÄKERHET | Trygghet / Tips & Råd / Länsstyrelsen i Uppsala län

>> Just nu, under rådande coronapandemi, erfar länsstyrelsen att det pågår ett ganska omfattande bedrägeriförsök som framför allt riktar sig till äldre personer. Bedragare kontaktar äldre per telefon och utger sig för att vara representanter för Folkhälsomyndigheten för att på så sätt komma åt bankuppgifter.

Tråkigt nog finns det flera bedragare som just nu ringer runt till äldre personer i Uppsala län och säger att de representerar Folkhälsomyndigheten. De påstår bland annat att den lokala matvaruaffären har fått in coronasmitta och att en provtagning måste göras för att utesluta att man inte har drabbats av viruset.

För att förmå den uppringda att lämna ut sina bankuppgifter säger bedragarna att färdtjänsten ska hämta för vidare transport till provtagningen. För att detta ska kunna ske påstår de att personen behöver identifiera sig via sitt bank-id först.

Folkhälsomyndigheten ber aldrig om bankuppgifter och har gått ut med följande uppmaning:

Lämna aldrig ut kort eller koder till okända som erbjuder sig att handla, följa med till provtagning eller på annat sätt använder coronaviruset och smittspridning som försök till bedrägeri.

Även polisen varnar nu för bedragare. De har fått flera anmälningar om bedrägerier och bedrägeriförsök. Bedragarna använder sig av flera olika upplägg, men med det gemensamt att de alla använder coronaviruset och smittspridningen som skäl till försöken.

Även polisen har gått ut med en uppmaning om att man aldrig ska lämna ut kort eller koder till okända som tar kontakt och erbjuder sig att till exempel handla. Polisen uppmanar:

Om du behöver hjälp med inköp eller annat, se till att själv ta kontakten och använd i första hand de kontakter du redan har med anhöriga, vänner och bekanta.

– Länsstyrelsen vädjar till alla länsinvånare att hjälpas åt att sprida Folkhälsomyndighetens och Polisens information för att bedragare inte ska kunna utnyttja den pågående coronapandemin för att lura äldre människor, säger Gudrun Orava, kommunikatör med ansvar för krisberedskap på Länsstyrelsen Uppsala län.

<<
________________________________
Artikelförfattare:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.