0 0
Read Time:2 Minute, 48 Second

• DJUR • ÄLG| FOLKBILDNING / Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

En älg med ett GPS-halsband fotad i Nikkaluokta. Halsbandet ger forskarna viktig information om älgens rörelsemönster som går att studera i samband med exempelvis den omgivande miljön eller störningar från människor.

>>
I torsdags (läs 9 april) drog Den stora älgvandringen i gång i SVT Play. I samband med detta drog även SLU:s egen kunskapssatsning på samma tema i gång. ”När intresset för älgar är så stort vill vi självklart passa på att dela med oss av den kunskap vi har om dessa fantastiska djur och dess samspel med oss människor”, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU.

Samtidigt som SVT Play rullade i gång sina kameror, för den andra säsongen av slow tv-satsningen där tittaren får följa älgars vandring mellan vinter- och sommarområde, drog SLU i gång sin kunskapssatsning. Varje dag kommer det dyka upp kunskap om älg i olika former på Facebooksidan SLU Vilt, fisk & miljö, samt på webbplatsen slu.se/alg.

– Vi kommer att bjuda på allt ifrån filmer från fältarbetet, nyheter från senaste forskningen till kuriosa och tillbakablickar på älgen i historien, säger Susanna Bergström, kommunikatör vid SLU som planerat satsningen tillsammans med flera av forskarna.

Många spenderar mer tid än vanligt i sina hem just nu och längtar efter att få se naturen ha sin gilla gång från sina egna vardagsrum. SLU vill erbjuda möjligheten för tittarna att fördjupa älgintresset och lära sig mer om vår svenska nationalsymbol och dess samspel med sin omvärld.


Vid SLU studeras samspelet mellan älg, miljö och människa. I Nikkaluokta finns forskarnas nordligaste studieområde. På bilden håller forskarna Göran Ericsson och Fredrik Stenbacka på att byta GPS-halsband och ta prover på en älg. Älgen får syrgas under tiden som den är sövd och har ögonbindel för att den inte ska störas av synintryck.


Forskar om samspelet mellan älg, miljö och människa
Älgforskningen vid SLU fokuserar på samspelet mellan älg, miljö och människa. Kunskap om älgars rörelsemönster, biologi, fysiologi och liv i största allmänhet tas fram. Forskning görs på älgar och trafik, även om älgars positiva och negativa påverkan på bland annat skogs- och jordbruk.


Göran Ericsson är professor i viltekologi vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö. Varje onsdag under tiden som Den stora älgvandringen sänds kommer han att dela med sig av kunskaper kring älg i SVT:s program Go’kväll. Han, och hans kollegor, svarar också gärna på dina frågor på Facebooksidan SLU Vilt, fisk & miljö.


– Vi tar fram kunskap för att se till att älgar och människor på bästa sätt kan leva tillsammans. Älgen betyder mycket för många så vi arbetar också med att förstå hur olika grupper värderar älgen, säger Göran Ericsson.

Besökaren på webbplatsen och Facebooksidan kommer att få kunskap om hur ett år ser ut för en älg; Vad äter älgar under olika årstider? Vem äter älgarna? Hur går vandringarna till? Det kommer också att visas hur forskningen går till när älgar sövs ned och utrustas med GPS-halsband.

Satsningen är en del i att försöka möta allmänhetens engagemang och nyfikenhet. Att visa vilken forskning som görs vid SLU, på vilket sätt kunskapen som tas fram är viktig i samhället och hur forskningen går till.

Intresserade kommer också att kunna ställa egna frågor om älg då flera av SLU:s älgexperter finns redo för att svara

<<
__________________________________________________
Artikelförfattare:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.