0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

• OMSORG • PEDAGOGIK| Sars-cov2-pandemin / LÄNK / Uppsala kommun (Uk)


>>
På kommunens öppna förskolor ska både barn och föräldrar kunna träffas för att lära känna varandra. Men hur hanterar man det i tider när vuxna inte bör vistas alltför tätt? Öppna förskolan har löst det genom utevistelse.

– Vi har kortat dagarna lite och ordnar aktiviteter enbart utomhus, berättar Anna Hanning, en av två chefer inom öppna förskoleverksamheten. Vi följer också Folkhälsomyndighetens rekommendationer noga för att anpassa antalet deltagare utifrån det aktuella läget och vad vi klarar att ta emot på ett tryggt sätt. För närvarande tar vi emot maximalt 40 barn och vårdnadshavare per förskola, kommer det fler måste vi säga nej till dem.

Både lek och lärande
Aktiviteterna skiljer sig lite åt mellan de olika öppna förskolorna. Ett exempel är gemensamma barnvagnspromenader. Någon förskola har nära till en 4H-gård, andra använder sig av närliggande uteplatser för gemensamma träffar där barnen kan delta i öppna förskolans pedagogiska verksamhet och vara med kamrater.

– Det är en trygghet för barnen att vardagen med förskola fortsätter som vanligt och mycket uppskattat av vårdnadshavarna, säger Anna. Att vara hemma på heltid med barn i till exempel 4–5 års ålder kan vara svårt. Barnen är aktiva och vill träffa jämnåriga. De vill delta i lärande och lek. Även vårdnadshavare som studerar hemma tycker att det är bra att ha någonstans att gå eftersom barnen får möjlighet att både fokusera och leka ut sin energi.

Hitta öppna förskolor i Uppsala kommun via den här länken

Lärande och stöd även för vuxna
Öppna förskolans samarbetspartner på familjecentralerna deltar just nu i uteverksamheterna utifrån sina möjligheter. En smittsskyddsjuksköterska har varit med på barnvagnspromenad och svarat på frågor från småbarnsföräldrar. Familjebehandlare samtalar med vårdnadshavare som behöver prata om sin oro kring arbete och läget framåt. Verksamheterna bjuder på kaffe och vårdnadshavarna tar med sig egen matsäck.

Informerar utifrån nuläget
Grupperna som deltar i uteaktiviteterna har hittills varit 20–30 barn och vårdnadshavare. Förskolorna följer de regler som gäller och informerar om social distans och handhygien, utifrån det aktuella läget. I planerna framåt ingår även ett samarbete med Upplandstiftelsen och deras flerspråkiga naturguider som kan berätta om hur viktigt det är för barn och vuxna att vara ute och röra på sig, med tips hur man gör det utan att öka risken för smitta.

<<
__________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.