0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

• MOBILISERING • SARS-COV2-PANDEMIN | Prover / Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)


SVA tar emot coronaprover från sjukvården.

>>

Med anledning av det nya coronaviruset ställer Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) om delar av verksamheten för att kunna analysera prover för sjukvårdens räkning. Ett samarbete har inletts med två av landets regioner. ─ I det här läget vill vi stötta hälso- och sjukvården i så stor utsträckning som möjligt, säger Ann Lindberg, generaldirektör vid SVA.

SVA är Sveriges största veterinärmedicinska laboratorium och har lång erfarenhet av att analysera smittämnen som virus, bakterier och andra mikroorganismer. Myndigheten analyserar över 400 000 prover varje år, bland annat flera olika typer av coronavirus. SVA:s mikrobiologiska avdelning arbetar bland annat med rutindiagnostik av prover från djurhälsovården, likt det arbete landets sjukvårdsregioner utför. På SVA finns därför möjlighet att ta emot och analysera stora mängder prover.

– Vi har stor kapacitet på SVA när det gäller personal, utrustning, och lokaler. Vår samlade kompetens är mycket hög, sett även i ett internationellt perspektiv, säger Henrik Ericsson, chef för avdelningen för mikrobiologi vid SVA.

SVA har nyligen analyserat de första coronaproverna åt sjukvården. (Artikeln fortsätter nedanför bilden)Prover prepareras.


SVA har smittskyddskompetens och beredskap
På SVA finns även expertis inom smittskyddsfrågor för sjukdomar som sprids mellan djur och människor. Myndigheten har sedan tidigare ett nära samarbete med bland andra Folkhälsomyndigheten.

– SVA är en bevakningsansvarig myndighet och därmed del av Sveriges beredskap mot samhällsstörningar och svåra händelser. Därför är det naturligt för oss att erbjuda vår kunskap och resurser i en situation som den här, säger generaldirektör Ann Lindberg.

Utbrottet av coronavirus är inte i första hand en veterinärmedicinsk fråga, men med ständig beredskap för att hantera allvarliga smittsamma djursjukdomar är SVA generellt förberedd på att skala upp arbetskapaciteten vid krissituationer. (Artikeln fortsätter nedanför bilden)SVA använder bland annat PCR-metod.

Coronaanalyser påverkar inte övriga uppdrag
Myndighetens kapacitet är god. Därför har SVA möjlighet att utföra dessa nya analyser utan att dra ner på övriga uppdrag.

<<
________________________________________
Artikelförfattare:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.