0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

• STOCKHOLM • OPERA | BARN / Skola / Kungliga Operan


Illustrationsbild.
>>
Kungliga Operan ställer in resterande del av vårens föreställningar på grund av coronaviruspandemin. Samtidigt blickar Operan framåt och utökar satsningen på den digitala kanalen Operan Play med fler produktioner som riktar sig till skolorna i hela Sverige. Och efter påsk kommer den nya säsongen att presenteras.

– Kulturens roll blir viktigare än någonsin i dessa tider av hemmasittande och digital uppkoppling, säger Operans VD Birgitta Svendén. Operan har idag möjlighet att nå människor oavsett var man befinner sig och vi vill nå så många som möjligt med vår konst. I och med vårt beslut att ställa in vårens föreställningar satsar vi istället mer kraft på Operan Play. Vi utökar antalet live-sändningar till tre per vecka och varje lördag publicerar vi en ny fullängdsföreställning. Nästa uppgift för Operan Play är vad vi kan göra för barn och unga – i hela Sverige.

Svenska skolan har, på bara några veckor, gjort en enorm digital utveckling och många skolor bedriver undervisning på distans. Nu startar Kungliga Operans avdelning Unga På Operan en digital verksamhet på Operan Play och publicerar fler föreställningar kompletterat med digitala lärarhandledningar. Närmast blir det barockoperan Orlando i ny tappning; Örjan Anderssons allkonstverk Orfeus & Eurydike samt Pija Lindenbaums publiksuccé Min mamma är en drake. Dessutom kommer ett helt nytt filmformat för barn i låg- och mellanstadiet att tas fram.

– Med hjälp av Operan Play kan vi äntligen välkomna alla Sveriges barn till Kungliga Operan, säger Anna Karinsdotter, chef för Unga på Operan. Förutom att vi publicerar barn- och unga-föreställningar satsar nu vi på att ta fram ett roligt och engagerande material för barnen i åldern 6-10 år. Pedagogerna kan använda det både i klassrummet och i den nya digitala undervisningen som ett komplement till ämnen som t.ex. historia, bild, musik, svenska, idrott eller slöjd.

Tanken bakom det nya formatet är att eleverna ska få lära känna det kulturhistoriska Operahuset och alla de konstarter som huset rymmer. Det första materialet finns tillgängligt på Operan Play från och med den 20 april. Det krävs inget login och ingen avgift och satsningen vänder sig till samtliga skolor i hela Sverige. 

Varje år når Unga på Operan mellan 50.000 – 60.000 barn via verksamheten i ”Operahuset” och ute bland skolor och med denna satsning hoppas Operan att nå minst dubbelt så många barn.

– Det var med stor sorg i hjärtat vi beslutade oss för att ställa in hela vårens föreställningar. Men, vi vill blicka framåt och förbereder oss för höstens produktioner och vår nya säsong 20/21 som presenteras efter påskledigheten. Det är viktigt att efter coronaviruset tro på en tillvaro och få planera för en framtid, avslutar Birgitta Svendén.

Inställda föreställningar i vår inkluderar även det stora nationaldagsfirandet 6 juni på Haga. Operan planerar istället för ett annat slags nationaldagsfirande som ska sändas på Operan Play.


<<
__________________________________________
Artikelförfattare: Kungliga Operan | 2020-03-31

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.