0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

• RELIGION • UPPSALA SYD | Sars-cov2-pandemin / ANPASSNING / Tro / Svenska kyrkan

>>
Soppluncher blir lunchpromenader, gudstjänster sänds via nätet och verksamhet flyttar utomhus. Det blir följden av Coronakrisen när församlingar ställer om i stället för att ställa in.

– Mitt i det svåra är det glädjande att se all den kreativitet och vilja att möta människor som finns, säger biskop Karin Johannesson, och fortsätter:

– I kristider blir kyrkan viktigare än någonsin, som mötesplats och en plats att hämta kraft.

Gudstjänster firas med begränsat antal deltagare och i former som skapar trygghet, genom att skapa distans i rummet och genom att öppna för alternativ för den som tar emot nattvarden eller en välsignelse. Kyrkorna hålls öppna i större utsträckning för dem som vill söka sig till en kyrka men känner sig orolig för att mötas tillsammans med andra människor.


BILDEN: Sopplunchen ersätts av Sävjalunken när Danmark-Funbo församling ställer om. (Foto: Svenska kyrkan)

Konfirmandarbetet och annan verksamhet för barn och unga genomförs till stor del utomhus och på nätet delas tips mellan församlingar runt om i landet. Även begravningar hålls i allt större utsträckning utomhus.

Inom diakonin har ett särskilt program skapats. Eftersom många äldre uppmanas hålla sig inne blir den uppsökande verksamheten viktigare än någonsin. I samverkan med andra aktörer i civilsamhället gör anställda och volontärer stora insatser och hjälper till att handla mat och mediciner, rasta hundar och allmänt hjälpa den som tvingas hålla sig hemma. De bidrar även med att bryta isoleringen, genom att ringa till dem som i vanliga fall kommer till kyrkans verksamhet. Det sker inom ramen för det avtal som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har träffat med en rad organisationer i civilsamhället, däribland Svenska kyrkan.

– Vi lever i en mycket speciell situation och där spelar Svenska kyrkan en ny och fortsatt viktig roll. Varje dag kommer nya besked som vi får förhålla oss till vilket kräver stor flexibilitet. Allt arbete ska naturligtvis ske inom ramen för de anvisningar som folkhälsomyndigheten ger, avslutar Karin Johannesson.

<<
_______________________________
Artikelförfattare:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.