0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

• FARMAKOLOGI • COVID-19 | Restriktioner / Sars-cov2-pandemin / Läkemedelsverket

>> Läkemedelsverket har fått signaler om en kraftigt ökad förskrivning av klorokin, vilken bedöms vara relaterade till utbrottet av covid-19. Läkemedlet är aktuellt i flera pågående kliniska studier mot covid-19. För att motverka en bristsituation kommer en ny föreskrift att begränsa förskrivning till läkare med vissa specialistkompetenser, samt begränsning av utlämning av läkemedlet.

Klorokin är nationellt godkänt i flera EU-länder för behandling av malaria och vissa autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit (RA). Läkemedlet är även kopplat till en rad interaktioner och biverkningar, och en behandling bör noga övervakas av förskrivande läkare.

Klorokin är också ett av de läkemedel som ingår i flera kliniska studier som en möjlig behandling mot covid-19. Läkemedelsverket och de europeiska läkemedelsmyndigheterna följer forskningsläget noga. Tillgängliga data i nuläget medger inga robusta slutsatser om klinisk effekt. Därutöver är data om klinisk säkerhet hos patienter med Covid-19 mycket begränsade.

Läkemedelsverket har analyserat den förskrivning som gjorts av klorokin den senaste tiden och bedömt att läkemedlet i högre grad förskrivits till patienter på andra grunder än godkänt behandlingsområde, och att de förskrivna volymerna ökat kraftigt.

För att motverka att brist på vissa läkemedel uppstår har Läkemedelsverkets styrelse beslutat om nya föreskrifter. Enligt föreskrifterna får läkemedel som innehåller klorokin och hydroxiklorokin endast lämnas ut mot recept om de förskrivits av läkare med vissa specialistkompetenser.

Det innebär att patienter som har dessa läkemedel utskrivna av läkare med andra specialiteter än de som omfattas av föreskriften måste kontakta sjukvården för nytt recept för att kunna hämta ut läkemedlen på apotek. 

De nya föreskrifterna gäller till och med 31 oktober 2020. Läkemedelsverket kan, om det finns särskilda skäl, besluta om undantag (dispens) från bestämmelserna i dessa föreskrifter.

Berörda läkemedel:

Hydroxiklorokin (ATC-kod P01BA02)

Begränsas till följande specialiteter: reumatologi, hud- och könssjukdomar samt barn- och ungdomsmedicin.

Klorokin (ATC-kod P01BA01)

Begränsas till följande specialiteter: reumatologi, hud- och könssjukdomar, barn- och ungdomsmedicin samt infektionssjukdomar.

<<
___________________________________
Artikelförfattare:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.