0 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

• ÄLDREOMSORG • COVID-19 | Tips & Råd / Beredskap / Mobilisering / Sigtuna kommun


>> Som en lösning på personalbortfallet i samband med smittorisken av nya coronaviruset, kommer eleverna på Arlandagymnasiets vård- och omsorgsprogram att hoppa in och arbeta på några av Sigtuna kommuns äldreboenden.

När smittspridningen av de nya coronaviruset bedöms som mycket hög, påverkar det bemanningen på många arbetsplatser och inom äldreomsorgen har personalbortfallet fått riktigt kännbara konsekvenser. 

Carina Bergstrand och Malin Johansson Huzell arbetar som lärare på vård- och omsorgsprogrammet på Arlandagymnasiet. Förra veckan fick de en idé, som sedan snabbt blev handling.

– Jag och Carina är båda två sjuksköterskor i grunden och har tidigare arbetat länge inom vården. När sådant här händer kliar det i oss, vi vill jobba och göra nytta. Att ha distansundervisning är lite trixigt inom yrkesprogram. Samtidigt vet vi att det just nu råder stor brist på personal inom exempelvis äldreomsorgen, där många av våra elever gjort sin praktik. Då dök idén upp, att vi och våra elever skulle kunna hjälpa till på kommunens äldreboenden, berättar Malin Johansson Huzell.

Deras förslag togs emot mer än väl och redan den här veckan kommer 34 elever att anställas som vikarier på de tre särskilda boendena Arhem, Ärlinghem och Hemskogen.

– Våra elever är jättepeppade och tycker att det här känns bra och viktigt. De får uppleva att de gör insatser för andra människor, insatser som verkligen gör skillnad och behövs, säger Carina Bergstrand och poängterar att eleverna fått mycket undervisning vad gäller basala hygienrutiner.
Ulrika Mensch, enhetschef på Hemskogens äldreboende fyller i:

– Vi är glada över det här samarbetet och har så bra erfarenheter av de elever som gjort sin praktik hos oss tidigare. Att flera av eleverna redan har kännedom om vår verksamhet är värdefullt.

I Sigtuna kommun är direktiven att alla som känner av sjukdomssymtom, även milda, stannar hemma och att de är välkomna tillbaka då de varit helt symtomfria i två dagar. Detta gäller för såväl elever som anställda.

– Vi märker av det här tydligt då flera ur den ordinarie personalen är borta på grund av att de antingen är hemma med sjukt barn eller att de själva känner någon form av sjukdomssymtom. Att då hitta lösningar som den här känns toppen. Eleverna ska ju också snart ut på arbetsmarknaden och nu får de kunskaper och värdefulla erfarenheter när de sedan ska söka jobb, säger Ulrika Mensch.

– Nästan halva kommunen har ju varit inblandad i att få idén att snabbt och effektivt omvandlas till verklighet. Alla har varit engagerade och istället för att se problem och hinder med detta, visat att vi i Sigtuna kommun är beredda att hitta oortodoxa lösningar på utmaningarna, avslutar Malin Johansson Huzell.

<<
_________________________________________
Artikelförfattare: Sigtuna kommun | 2020-03-20

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.