0 0
Read Time:3 Minute, 18 Second

• BARN & UNGA • PSYKOLOGI | FÖRÄLDER / Tips & Råd / Rädda Barnen

>>
Nu när coronaviruset (sars-cov2) fortsätter att vända upp och ner på vardagen, behöver barnen oss vuxna mer än någonsin. Barn påverkas av allt prat och all rapportering som sker just nu, och många blir oroliga av nya rutiner och diskussioner vuxna emellan.

För att lugna barnen och skapa trygghet är det viktigt att vi vuxna pratar med barnen om coronaviruset och det som händer i samhället just nu. Här kommer några tips från vår psykolog Sofia Bidö:

1. Ta dig tid att lyssna ordentligt

När du ska prata om coronaviruset är det viktigt att du är tillgänglig. Se till att ha gott om tid och kan lyssna på vad barnet har att säga dig.

2. Utgå från barnets egna frågor
Utgå alltid från barnets egna frågor om coronaviruset. Ge inte barnen en massa onödig vuxeninformation och onödiga detaljer, utan svara på det som de faktiskt undrar över. 

3. Fånga upp oron hos de yngsta barnen
Barn i förskoleåldern behöver ofta mycket hjälp från vuxna att sätta ord på sina tankar och funderingar. Det är viktigt att du försöker fånga upp om barn reagerar med oro – kanske på en ändrad rutin. Små barn reagerar mer på vad vuxna gör och vad som händer än på vad som sägs. De tar inte heller del av nyhetsrapportering på samma sätt. Och man behöver inte ha samma typ av samtal som man har med de lite äldre barnen. 

4. Håll dig till fakta när du pratar med skolbarn
När du ska prata med barn i skolåldern kan du nästan utgå från att de redan har mycket information, eftersom de tar del av nyheter. Då är det viktigt att du utgår från vad barnet vet om saken och från barnets egna funderingar. Och sen svarar du så sakligt som möjligt. Följ Folkhälsomyndighetens råd.  

5. Behåll ditt lugn och sprid hopp
Det är viktigt att du behåller lugnet. När vuxnas eget orossystem drar igång, kan det påverka barnet mycket mer än det barnet faktiskt vet om saken. Det är viktigt att du fortsätter att vara källkritisk och litar på den information som Folkhälsomyndigheten ger om aktuellt läge och förhållningssätt.

Spridningen av corona har skapat ett allvarligt läge – både i Sverige och runt om i världen. Därför är det viktigare än någonsin att vi hjälps åt att skydda barnen. Särskilt de som lever mitt i krig och katastrofområden och som redan har det allra svårast. Vårt arbete fortsätter i största möjliga mån som vanligt och vi jobbar nu extra hårt för att sprida information om corona, stoppa smittspridningen och se till att barn och deras familjer håller sig friska.


Nedan följer några råd och tips från Rädda Barnen om hur man upprätthåller vardagsrutiner när man har barn hemma från förskolan eller skolan:

  • Kom ihåg allt som förskolor och skolor gör för barnen i vardagen. Se till att barnen får vara utomhus i den mån det går, kanske i skog och mark. Hjälp dem att röra på sig och göra aktiviteter som de mår bra av.
  • Skapa rutiner för hemmatillvaron. Låt inte barnen vända på dygnet.
  • Som förälder är det viktigt att du är den som tar kontakt med skolan för att minska barnets oro och kunna svara på deras frågor kring uppgifter och betyg. Det är viktigt att du tar ansvar för att hjälpa barnet med vad det ska göra hemma angående skolarbetet.
  • Förklara varför förskolan eller skolan är stängd, alltså att det är för att minska smittspridningen och inte för att det är farligt för barnet att vara i klassrummet eller i en viss miljö. Barn kan annars komma på egna förklaringar som kan öka deras oro både på kort och lång sikt.
  • Ta en vecka i taget och utgå ifrån det ni vet. Barn är generellt bra på att vara i nuet.
  • Tänk på att risken för konflikter i familjen ökar när vardagsrutinerna förändras.

<<
_________________________
Artikelförfattare:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.