0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

• KLIMAT & MILJÖ • PREEMRAFF LYSEKIL | Naturskyddsföreningen (Nsf)

Preemraffs anläggning i Lysekil.
>>
Mark- och miljööverdomstolens huvudförhandling om Preems tillståndansökan att bygga ut sitt oljeraffinaderi Preemraff i Lysekil har avslutats. Naturskyddsföreningen (Nsf), som deltagit som part i huvudförhandlingen, kommenterar förhandlingen och processen framåt.

Naturskyddsföreningen anser att veckans huvudförhandling har stärkt föreningens åsikt om nödvändigheten i att regeringen ska avslå Preems ansökan.

– Preem vill ha ett juridiskt bindande tillstånd att årligen öka sina utsläpp med en miljon ton koldioxid per år för att producera fossila bränslen, bensin och diesel, främst för vägtrafiken. En miljon ton motsvarar de årliga avgaserna från 465 000 svenska bilar. Därigenom skulle Preemraff i Lysekil bli Sveriges största utsläppskälla av växthusgaser. Inget som Preem sagt eller lagt fram i veckan ändrar detta faktum, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Preem har under förhandlingarna och i media argumenterat för att företagets ansökan skulle vara något som på global nivå skulle gynna klimatet.

– Preems argumentation förvirrar och förvillar. Företagets ansökan innebär inte på något sätt att Preem skulle förbinda sig juridiskt till att genomföra klimatåtgärder. Det enda som tillståndet garanterar är en rättighet för företaget att släppa ut en miljon ton mer koldioxid än idag, fortsätter Johanna Sandahl.  

Den 15 juni kommer Mark- och miljööverdomstolen ge sitt yttrande om målet till regeringen, som därefter ska fatta beslut om att tillåta eller avslå Preems ansökan. Regeringen är inte bunden av domstolens slutliga yttrande i ärendet. Regeringens beslut i frågan kan emellertid prövas av Högsta förvaltningsdomstolen.

– Om Preem skulle få tillståndet kommer det att allvarligt försvåra möjligheten att nå Sveriges klimatmål och våra åtaganden i Parisavtalet. Klimatpolitiska rådet konstaterade senast idag att regeringen i nuläget inte lever upp till klimatlagen. Sveriges klimathandlingsplan kan enligt rådet minska utsläppen med 1-1,5 miljoner ton per år under resten av mandatperioden. Ett tillstånd till Preemraff med en ökning av utsläppen med 1 miljon ton per år skulle alltså kunna så gott som utradera effekten klimathandlingsplanens 132 åtgärder, säger Johanna Sandahl och fortsätter:

– Sveriges klimatmål innebär att vi inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser om bara 25 år.  Då ska de fossila bränslena vara helt utfasade. Det som krävs är en omställning utan historiskt motstycke, och då kan varken Sverige eller andra länder göra nya investeringar i fossil energi. 

<<
______________________________________________
Artikelförfattare: Naturskyddsföreningen | 2020-03-12

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.