0 0
Read Time:2 Minute, 22 Second

• PRESSKONFERENS 2020-03-13 • Coronavirus-2019 | MSB / Skolverket / Socialstyrelsen / Folkhälsomyndigheten / UMLN

>>
Folkhälsomyndigheten betonar att deras rekommendation, om att sammankomster med fler än 500 personer ställs in, fortsätter att gälla. I dagsläget gör Folkhälsomyndigheten inte bedömningen att skolor behöver stängas ned.

– Vi vet idag att covid-19 inte är särskilt drabbande bland barn och ungdomar, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Däremot har vi en skyldighet gentemot barn och unga att ge dem utbildning, trygghet på dagarna o.s.v.

Han resonerade vidare att man i andra fall som förälder brukar kunna ringa in en äldre släkting som tar hand om ens barn. Men när det gäller den här pandemin är det just de äldre vi främst måste skydda, så därför faller idén på sin egen orimlighet i nuvarande läge, menade Johan Carlson.


Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten.

Däremot kan det bli aktuellt att stänga skolor vid eventuella regionala utbrott av viruset. Johan Carlson tillägger att en stängd skola skulle drabba många vård- och serviceyrken då elevernas föräldrar tvingas vara hemma.

– OM det blir aktuellt att stänga skolor krävs det att samhället har beredskap att hantera detta, säger Peter Fredriksson, generaldirektör för Skolverket. Folk har hört av sig till oss på Skolverket och bett oss stänga ned en skola, i tron att vi kan göra det utan vidare. Men så är inte fallet. Det är mycket som måste förberedas och fungera för att vi ska gå in och stänga ned skolor.


Peter Fredsiksson, Skolverket

Nationella prov kommer att genomföras som planerat, var beskedet från Skolverket idag.
Om det blir aktuellt att stänga skolor kommer det troligtvis bli frågan om hemundervisning.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, berättar att det råder stor materialbrist på sina håll i landet, främst i de hårdast drabbade storstadsområdena.
– Vi jobbar hela tiden fortlöpande med olika myndigheter och instanser för att kunna möta upp och växla upp där behov uppstår, säger Johanna Sandwall.


Johanna Sandwall, Socialstyrelsen

Hon berättar att de är medvetna om att det är långa väntetider när man ringer till sjukvårdslinjen 1177 och/eller om man ringer till informationslinjen 11313 för att få allmänna fakta om covid-19.
Man kan redan nu behöva att prioritera i sin verksamhet för att stå redo att växla upp när/om det blir snäppet värre.

Maria Bergstrand (bilden ovan), chef för operativ ledning, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, utgick ifrån sig själv när det gällde att man måste intensifiera sitt handtvättande, hålla sig hemma om man känner sig det minsta krasslig och se om varandra. Dessutom uppmanade hon oss att vara källkritiska samtidigt som vi ska se till att hålla oss uppdaterade om smittskeendet. Använd krisinformation.se, sade hon och tillade med emfas:

– Endast om livet är i omedelbar fara ringer man 112, aldrig annars! 

Anders Ferbe utseddes idag till coronasamordnare av regeringen.

<<
_____________________________________
Artikelförfattare: redaktion@luthagsnytt.se

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.