0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

• LIVSMEDELSVERKET • Kosttillskott | Maxgräns / Livsmedelsverket

>>
Vissa vitaminer och mineraler kan vara skadliga i höga halter. För att skydda konsumenter mot kosttillskott med skadliga halter föreslår Livsmedelsverket maxvärden för ett antal vitaminer och mineraler. Förslaget går nu ut på remiss.

För att livsmedelskontrollen ska kunna stoppa kosttillskott med skadliga halter måste det finnas maxvärden, eller gränsvärden, att förhålla sig till. För de företag som tillverkar eller säljer kosttillskott är det också viktigt med tydliga regler och förutsättningar. Livsmedelsverket förslår därför att det införs regler med maxvärden för ett antal vitaminer och mineraler.

– Det blir säkrare för konsumenterna om kontrollen kan stoppa kosttillskott med för höga halter och maxgränserna är en förutsättning för det , säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

De flesta kosttillskotten långt under maxvärdena
De flesta kosttillskott på den svenska marknaden har halter långt under de maxvärden som föreslås. Maxgränserna begränsar inte heller konsumenternas möjlighet att få i sig tillräckligt mycket vitaminer och mineraler eftersom gränserna i de flesta fall ligger högt över det rekommenderade intaget. Den nya lagstiftningen ska hjälpa kontrollen att stoppa de produkter som innehåller skadliga mängder.

Det är ofta kommunernas Livsmedelskontroll som ansvarar för kontrollen av företag som tillverkar eller säljer kosttillskott. Livsmedelsverket stödjer kommunernas kontroll med bland annat vägledningar. Det ska inte spela roll för en kosttillskottsföretagare vilken kommun företaget finns i – kontrollen ska vara likvärdig.

– När kommunerna har maxvärden att utgå ifrån ökar chanserna för likvärdiga bedömningar, säger Astrid Walles Granberg.

Förslag på remiss
Förslaget om maxvärden skickas nu ut på remiss och slutgiltigt beslut om lagstiftningen är planerat till slutet av 2020. Därefter kommer en övergångstid för att företagen bland annat ska hinna justera avtalen med sina leverantörer. Förslaget är att övergångstiden är ett år från att föreskrifterna beslutas. Under den perioden har företagen möjlighet att sälja slut på de produkter som överstiger maxvärdena. Produkter som är klassade som mediciner påverkas inte av förslaget.

<<
_________________________________________
Artikelförfattare: Livsmedelsverket | 2020-03-20

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.