0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

• LÄKEMEDEL • SMITTA | Coronavirus / Remdesivir / Läkemedelsverket

>> Läkemedelsverket har beviljat beredskapslicens för läkemedlet remdesivir. Läkemedlet är under utveckling men kan vara ett alternativ vid behandling av covid-19.

Med anledning av det pågående utbrottet av covid-19 (coronavirus) i världen finns ett behov av att snabbt hitta behandlingar och förebyggande medicinska åtgärder. En rad olika läkemedel genomgår kliniska studier i olika länder, men ännu finns inget läkemedel godkänt.

Remdesivir är ett antiviralt läkemedel som tagits fram för behandling av RNA-virus. Läkemedlet är inte godkänt. Endast ett fåtal patienter med covid-19 har hittills behandlats med remdesivir.

Beredskapslicensen har motiverats av Folkhälsomyndigheten och innebär att det läkemedel som licensen avser får lämnas ut av samtliga apotek mot recept. När det gäller behov hos vårdinrättning får läkemedel lämnas ut mot rekvisition av den apoteksaktör som innehar den beviljade licensen.

Läkemedelsverket har idag skickat ut information till sjukvård och apotek hur de ska agera för att få tillgång till läkemedlet.

Vad är ett licensförskrivet läkemedel?
Läkemedel som inte är godkänt för försäljning i Sverige kan efter ansökan Läkemedelsverket få säljas via licens om det finns medicinska behov som inte kan tillgodoses av godkända läkemedel. Licens kan inte sökas för läkemedel som är godkända i Sverige.

Läkemedel via licens är alltid receptbelagda och det krävs alltid förordnande via recept eller rekvisition för att apotek ska få lämna ut läkemedlet. Märkning, bipacksedel och produktresumé på svenska saknas vanligen för de läkemedel som säljs med stöd av licens.

För att en licens ska behandlas krävs att behörig förskrivare skapar en licensmotivering och att ett apotek gör en licensansökan.

En beredskapslicens beviljas endast för att tillgodose behovet av läkemedel för att hindra spridning av smittämnen, toxiner, kemiska ämnen eller konsekvenser av radioaktiva ämnen.

<<
______________________________
Artikelförfattare: Läkemedelsverket

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “COVID-19 | Beredskapslicens beviljad med anledning av coronaviruset

  1. Tack för din fråga!
   Läkemedelsverket uppger när vi kontaktar dem att de inte har beviljat några ytterligare beredskapslicenser. Sedan kan ju sådant ändras allteftersom nya upptäckter om preparats verkningsgrad görs. Och vem vet, kanske kommer vi att få se malarialäkemedlet meflokin som ett alternativ i behandlingen av covid-19 i framtiden?
   Bästa hälsningar,
   Peder Strandh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.