0 0
Read Time:3 Minute, 4 Second

• UNDERSÖKNING • STATISTIK | Flygskam / Europeiska investeringsbanken (EIB) 
>>
EIB:s klimatundersökning visar svenskarnas uppfattningar om ansvaret och de politiska lösningarna för att bekämpa klimatförändringarna. Av undersökningen framgår särskilt följande: – 64 % av kvinnorna i Sverige är för högre priser på livsmedel och varor som har ett stort koldioxidavtryck, jämfört med endast 51 % av svenska män. – 64 % av svenskarna är för en koldioxidskatt på flygresor. – 88 % är för skolundervisning om klimatförändringar och avfallssortering. – 77 % är för ekonomiskt stöd till de samhällen och arbetstagare som drabbas hårdast av energiomställningen.

Europeiska investeringsbanken (EIB) har publicerat den andra upplagan av EIB:s klimatundersökning, i samarbete med opinions- och konsultföretaget BVA. I undersökningen tar man reda på hur människor uppfattar klimatförändringarna i Europeiska unionen, USA och Kina.________
Kvinnorna i Sverige är mer benägna att stödja initiativ för att bekämpa klimatkrisen, medan svenska män är mindre entusiastiska. I undersökningen bedömdes följande kategorier av åtgärder:

Begränsning av koldioxidintensiva transporter

Svenskarna är mindre benägna att stödja beskattning av flygresor för att bekämpa klimatförändringarna jämfört med övriga EU-medborgare: Endast 64 % anger att de är för en koldioxidskatt på passagerartrafik, vilket är 8 procentenheter lägre än EU-genomsnittet på 72 %. 56 procent av svenskarna stöder dessutom ett successivt förbud mot dieselbilar, jämfört med EU‑genomsnittet på 65 %. Det finns en tydlig klyfta mellan könen i denna fråga: 62 % av de tillfrågade kvinnorna anger att de skulle stödja ett successivt förbud jämfört med endast 50 % av männen.
Högre priser på koldioxidintensiva livsmedel och varor

58 % av de tillfrågade i Sverige är för högre priser på livsmedel och varor som har ett stort koldioxidavtryck, vilket är i linje med EU-genomsnittet. Stödet för högre priser är större bland kvinnorna (64 %) än bland männen (51 %).

Plastavfall
Svenskarna är mindre positiva än EU-genomsnittet till ett förbud mot engångsartiklar av plast: 77 % av de tillfrågade är för ett sådant förbud, vilket är 8 procentenheter lägre än EU‑genomsnittet på 85 %.

Utbildning
88 % av svenskarna är för skolundervisning om klimatförändringar och avfall, vilket är något lägre än EU-genomsnittet på 91 %. Denna siffra är särskilt hög bland de tillfrågade i åldersgruppen 65+, där så många som 91 % är för detta jämfört med 81 % i åldersgruppen 15–29 år.

Stöd till dem som drabbas av energiomställningen
77 % av svenskarna anser att de samhällen och arbetstagare som drabbas hårdast av energiomställningen bör få ekonomiskt stöd, vilket är 5 procentenheter lägre än EU-genomsnittet på 82 %.
Medborgare runt om i EU, USA och Kina stöder ett flertal olika politiska initiativ för att bekämpa klimatförändringarna. En koldioxidskatt på flygresor får generellt stöd. Undersökningen visar dock att stödet varierar avsevärt mellan olika regioner: 93 % av de kinesiska medborgarna stöder en koldioxidskatt på flygresor, jämfört med 72 % av EU-medborgarna och endast 60 % av de amerikanska medborgarna. Dessutom stöder 82 % av de tillfrågade i EU, 69 % i USA och 97 % i Kina ett förbud mot fordon med höga utsläpp i stadskärnorna.

Klimatförändringarna är en av de saker som oroar EU-medborgarna mest. De är därför beredda att göra personliga uppoffringar för att bekämpa den globala uppvärmningen och leva på ett mer hållbart sätt, men de förväntar sig samtidigt att myndigheter och företag vidtar åtgärder för minskade koldioxidutsläpp och ett bättre miljöskydd. Vi måste alla bidra till svaret på denna utmaning, säger Emma Navarro, EIB:s vicepresident med ansvar för klimatåtgärder.

Hon fortsätter:
– Europeiska investeringsbanken är fast besluten att tillhandahålla de tekniska och finansiella medel som alla berörda parter behöver för att bidra till en lösning av klimatkrisen.

 

<<
_______________________________________________
Artikelförfattare: Europeiska investeringsbanken (EIB)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.