0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

• UTBILDNING • KUNSKAP | SVERIGE / Utbildbingsdepartementet

>> Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att föreslå hur en tioårig grundskola kan införas. Syftet är att förbättra kunskapsresultaten genom att eleverna ges mer undervisning utifrån grundskolans kursplaner och inom den struktur som grundskolan har, exempelvis när det gäller rätten till särskilt stöd.

Sedan förskoleklassen blev obligatorisk hösten 2018 är skolplikten i regel tioårig. Men förskoleklassen är i dag en egen skolform och undervisningen sker inte utifrån grundskolans ämnen och kursplaner.

– Om grundskolan förlängs ett år kan alla elever få mer undervisning enligt de olika ämnenas kursplaner. Det kan bidra till att höja kunskapsresultaten och möjliggöra en större kontinuitet när samma lärare kan följa eleven under en längre tid. Men en sådan stor förändring behöver utredas ordentligt, och kompetensen hos förskollärare som är verksamma i förskoleklassen behöver tas tillvara. Därför tillsätter regeringen en utredning som ska titta närmare på hur en tioårig grundskola kan införas, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Att införa en tioårig grundskola är en omfattande process som kräver noggrann planering och förberedelse. Utredaren ska därför föreslå en tidsplan för genomförandet av reformen med utgångspunkten att den bör verkställas så snart som möjligt med beaktande av bland annat behovet av fortbildning och kompetensutveckling för förskollärare och lärare, samt huvudmännens behov av förberedelser och anpassningar.

I uppdraget ingår bland annat att föreslå vilka behörighetskrav som ska gälla för lärare som ska bedriva undervisning i den första årskursen samt att se över bestämmelser om berörda inriktningar inom lärarutbildningen. Den rådande lärarbristen måste också beaktas när utredaren ska analysera behovet av övergångsregler för reformen, när det gäller behörighetskrav för att undervisa i den första årskursen. Det är också viktigt att kompetensen hos förskollärare som är verksamma i förskoleklassen tas tillvara.

Uppdraget omfattar samtliga obligatoriska skolformer. Utredaren ska föreslå hur en tioårig grundskola, en tioårig grundsärskola, en elvaårig specialskola och en sjuårig sameskola kan utformas, inbegripet undervisningstidens omfattning och fördelning.

Uppdraget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna och ska redovisas senast den 26 april 2021.

<<
________________________________________________
Artikelförfattare: Utildningsdepartementet | 2020-03-09

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.