0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

• STOCKHOLM • FOTOGRAFI | Utställningar / Stadsmuseet i Stockholm

Illustrationsbild till utställningarna (Stadsmuseet i Stockholm).
>>
Stadsmuseet i Stockholm visar fotografier av Ulf Lundin och Lars Epstein, 2 april–30 augusti 2020.

ULF LUNDIN: Dag för dag
Med sin alldeles egen finurliga blick på tillsynes vardagliga situationer runt om i Stockholm får Ulf Lundin oss att se det märkvärdiga i det enkla. Genom att lugnt och metodiskt betrakta och vänta har han utvecklat den dokumentära genrens form och uttrycksmöjligheter. Han fångar i både stillbild och video de lika komiska som absurda situationer, vilka uppstår mellan stadens invånare.

Så löd motiveringen när Ulf Lundin tilldelades Lennart af Petersenspriset 2015:
Ulf Lundin är född 1965 i Alingsås. Han bor och arbetar i Stockholm. Hans foton och filmer har visats på utställningar och festivaler över hela världen. Verk finns bland annat i samlingarna på Moderna Museet i Stockholm, Kiasma Museum of Contemporary Art i Helsingfors, Hasselblad Center i Göteborg, Västerås konstmuseum, Statens konstråd samt i ett flertal kommuner och landsting. Han tilldelades Arbetets museums dokumentärfotografipris i Norrköping 2017 och Lennart af Petersenspriset från Stockholms stad 2015. Hans bok ”Monumentet” nominerades till Svenska Fotobokspriset 2019.

LARS EPSTEIN: Stockholm
Med en outtröttlig nyfikenhet på staden som mötesplats har Lars Epstein under decennier följt och skildrat människorna som lever och verkar i Stockholm. Till ständig följeslagare har han sin kamera med vilken han fångar samhällets små och stora händelser. Han har som få andra fotografer bidragit till att skapa en levande och aktuell bild av huvudstaden.

Så löd motiveringen när Lars Epstein tilldelades Lennart af Petersenspriset 2017:
Lars Epstein föddes 1941. Han har varit verksam som fotograf och journalist på Dagens Nyheter sedan nära fyrtio år. Inspirerad av förebilderna Henri Cartier-Bresson och Robert Frank gick han runt i staden och fotograferade i slutet av femtiotalet och i början på sextiotalet. Numera bloggar han sedan elva år nästan dagligen i ord och bild på DN Stockholms Facebooksida om företeelser i Stockholm: Protester, stadsbyggnad, invigningar, evenemang med mera. Han sitter också med i juryn för Årets Stockholmsbyggnad.

Lennart af Petersenspriset
Lennart af Petersenspriset instiftades 2004 och är Stockholms stads fotopris i fotografen Lennart af Petersens namn. Priset avser att belöna en fotograf som på ett personligt och konstnärligt vis berättar något väsentligt om staden som livsmiljö.

Utställningarna pågår: 2 april–30 augusti 2020.
Utställningsproducent är Lin Annerbäck.

<<
_________________________________________
Artikelförfattare: UMLN

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.