0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

• RANKING • VÄRLDEN | Sjukhus / STATISTIK / Akademiska sjukhuset i Uppsala (UAS)

Akademiska sjukhuset i Uppsala (Arkivbild).
>>
Akademiska sjukhuset hamnar på plats 48 när den internationella tidskriften Newsweek rangordnar världens bästa sjukhus. Endast två svenska sjukhus är med bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.

– Det är förstås roligt att vi hamnar så pass högt. Det som ligger bakom är framför allt att sjukhusets medarbetare gör ett väldigt bra jobb, säger Bengt Sandén, biträdande sjukhusdirektör med ansvar för verksamhetsutveckling och kvalitet.

– Det är roligt att det fina arbete Akademiska sjukhuset och dess medarbetare gör uppmärksammas internationellt. Vi ska vara ett universitetssjukhus som är med och utvecklar hälso- och sjukvården i vårt land och internationellt, säger Malin Sjöberg Högrell, ordförande i sjukhusstyrelsen (L).

Endast två svenska sjukhus tar sig in på listan över världens 100 främsta; utöver Akademiska sjukhuset återfinns Karolinska universitetssjukhuset på plats 10. Listan toppas av tre amerikanska sjukhus: Mayo Clinic, Cleveland Clinic och Massachusetts General Hospital.

Hur ska man tolka att Newsweek placerar Akademiska som tvåa i Sverige samtidigt som Dagens medicin nyligen i sin egen ranking placerade Akademiska sist av de svenska universitetssjukhusen?

– Den här typen av undersökningar är känsliga för hur man gör urvalet till mätningen. I det här fallet har man inte lagt samma vikt vid överbeläggningar och utlokaliseringar, istället väger medicinska resultat tyngre. Man har också intervjuat tiotusentals personer om deras inställning till kvaliteten på andra sjukhus än deras eget, säger Bengt Sandén.

Rankingen inkluderar sjukhus i 20 länder och är baserad på en sammanvägning av viktiga medicinska resultat, patientenkäter och rekommendationer från läkare och andra anställda inom sjukvården. Tiotusentals anställda inom sjukvården i de 20 utvalda länderna har bjudits in för att delta i undersökningen via internet.

De länder som ingår i rankingen är USA, Kanada, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Spanien, Schweiz, Nederländerna, Sverige, Danmark, Norge, Finland, Israel, Sydkorea, Japan, Singapore, Indien, Thailand, Australien och Brasilien.

<<
_________________________________________
Artikelförfattare: Akademiska sjukhuset (UAS)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.