0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

• COVID-19 • Coronaviruset | Lägesbedömning per 25 februari 2020 / Folkhälsomyndigheten
>>
Folkhälsomyndigheten bedömer nu att risken är hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands. Detta på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden. Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg.

Den nya bedömningen bygger på en analys av virusets spridning i världen, främst genom uppgifter från Världshälsoorganisationen WHO och den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Indikationer talar för att det nu förekommer samhällsspridning i begränsad omfattning i framförallt Sydkorea, Iran och norra Italien. Samtidigt rapporterar WHO att ökningen av nya fall avtagit i Kina.

Låg risk för allmän spridning
Folkhälsomyndighetens bedömning att risken för att upptäcka fall av covid-19 i Sverige är hög, men att risken för allmän spridning i landet är låg, utgår från myndighetens 5-gradiga skala med risknivåerna mycket låg, låg, måttlig, hög och mycket hög.
Folkhälsomyndigheten har i sin uppdaterade riskbedömning bland annat vägt in att det är många fall med milda symtom som rapporteras, vilket kan innebära att de inte upptäcks. Det är dessutom många som reser från Sverige till Italien just nu, och en viss riskökning finns även på grund av resandet från Iran och Sydkorea.

– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands. Samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg. Inom hälso- och sjukvården finns det etablerade rutiner för att provta och hantera de fall som upptäcks, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Ett konstaterat fall i Sverige
I Sverige har hittills bara ett fall konstaterats av det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19. Det upptäcktes i slutet av januari och hanterades av hälso- och sjukvården enligt de etablerade rutinerna. Fallet har inte inneburit någon smittspridning.

Både i Sverige och inom Europa pågår en omfattande provtagning för att tidigt kunna hitta misstänkta fall och förhindra smittspridning. Hittills har Folkhälsmyndigheten utfört omkring två hundra provanalyser, varav samtliga varit negativa utom ett. Ytterligare åtta laboratorier i Sverige har nu kapacitet att utföra analyser för det nya coronaviruset.

<<
_______________________________________________
Artikelförfattare: Folkhälsomyndigheten | 2020-02-25

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.