0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

• BARN & UNGA • Orosanmälan | Socialtjänsten / Uppsala kommun (Uk)
>>
Är du orolig för att ett barn i din närhet far illa? Vem som helst kan göra en orosanmälan till socialtjänsten som gör en förhandsbedömning och utreder anmälningar.

Alla som misstänker att ett barn eller en ungdom far illa kan göra en orosanmälan till kommunens socialtjänst. Personal inom skola och liknande är skyldig att anmäla, men vem som helst kan göra en anmälan och privatpersoner kan vara anonyma.

När en orosanmälan kommer in, görs en förhandsbedömning och ärendet utredas av en socialsekreterare. Det vanligaste är att socialtjänsten hjälper barnet med föräldrarnas eller vårdnadshavarnas samtycke. Om barnet har fyllt 15 år kan hjälp erbjudas utan föräldrarnas samtycke om barnet själv vill det.

Exempel på insatser som socialtjänsten kan erbjuda är professionellt samtalsstöd till familjer, föräldrar och barn, medling mellan gärningsperson och brottsoffer samt olika typer av behandlingsprogram, bland annat ett som lär ut hantering av aggressioner.

Socialtjänsten kan även få in ärenden via polisen. Då handlar det om barn under 15 år som begått brott. Eftersom personer under 15 år inte är straffmyndiga överlämnar polisen sådana ärenden till socialtjänsten som utreder vilka insatser som kan bli aktuella.

Om en utredning visar att det råder allvarliga missförhållanden med risk för barns hälsa kan socialtjänsten behöva ingripa mot föräldrarnas vilja. Då ansöker socialnämnden för barn och unga hos domstol om tvångsomhändertagande. I de fall domstolen godkänner ansökan kan socialtjänsten placera barn på ett hem för vård eller boende (HVB-hem) eller i ett familjehem.

Läs mer om anmälan och utredning av orosanmälan

<<
______________________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun (Uk) | 2020-02-17

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.