0 0
Read Time:2 Minute, 48 Second

• COVID-2019 • Coronaviruset 2019 | Tips & Råd / WHO / Dr. Carmen Dolea / redaktion@luthagsnytt.se
>>
COVID-2019 som står bakom det senaste utbrottet av det coronavirus med förmodat ursprung i Wuhan, Hubei-provinsen i centrala Kina, väcker en del oro och med den frågor. Den vanligaste frågan är naturligtvis ”hur skyddar jag mig?” och där har Dr. Carmen Dolea svar. Hon leder WHO:s arbete med internationella riktlinjer och sitter (rimligen) på de senaste rönen om COVID-2019.

Hon berättar att viruset inte är luftburet utan snarare smittar via saliv och andra droppar som varit i kontakt med slemhinnorna (hostningar, nysningar o.s.v.). I skrivande stund rekommenderar WHO att man har ett avstånd på en meter (1 m.) från en person/-er man misstänker kan vara smittade av COVID-2019. Inom en meters avstånd från en person som exempelvis hostar kan de virusbärande dropparna förbli luftburna en kortare stund.

Utanför en levande värd överlever det här coronavirus bara i cirka 30 minuter. Inkubationstiden, för den som tror sig ha utsatts för viruset, är max 14 dagar och under den tiden rekommenderar WHO självisolering. Om man upplever symtom som feber, hostningar eller andnöd bör man kontakta hälsovården för vidare råd. Skulle det vara så att man själv tar sig till en vårdinrättning måste man bära en ansiktsmask och undvika närkontakt med andra människor.

Att bära ansiktsmask är i just det här sammanhanget mest effektivt om den används av den som redan är smittad med viruset. En sniktsmask kan hindra vidare spridning genom att virusbärande, små droppar då fastnar i den istället för att flyga ut över omgivningen. Av uppenbara skäl bör personer som hanterar en infekterad persons mask vara extra noggranna så att de inte smittas av virus som fastnat i den.   

Dr. Carmen Dolea påpekar att det är viktigt att hålla sig uppdaterad med vad hälsovårdsmyndigheter rekommenderar i respektive land man befinner sig. Men att resa till Kina, Thailand eller kanske Singapore, är det så klokt i dessa tider av COVID-2019, undrar många?

– Kina, och i synnerhet Hubei-provinsen som är hårdast drabbad, bör man undvika om det är möjligt, säger Dr. Carmen Dolea (bilden). Men att besöka Thailand, Singapore och andra länder är ingen fara så länge man är noggrann med handhygienen och följer de rekommendationer som respektive land utfärdar.

På frågan om det är säkert att andas luften i en sluten miljö, som i ex. ett flygplan, svarar WHO åter att COVID-2019 inte är luftburet utan droppburet. Alltså är det ingen fara så länge man inte sitter nära i omedelbar närhet till någon som hostar/nyser.

Att besöka offentliga toaletter menar Dr. Carmen Dolea är säkert så länge man är mån om handhygienen och spritar dessa efter avklarat besök.

Man bör som alltid också se till att hålla en god handhygien. Vad UMLN erfar så är (åtminstone utvärtes använd, red) alkohol effektivt mot det nya coronaviruset. Så precis som vid tidigare influensaepidemier och -pandemier lär det bli en strykande åtgång på alcogel under våren.

Ett annat råd Dr. Carmen Dolea gav borde vara det mest uppenbara: Om du behöver hosta eller nysa – gör det då i armvecket!

Se WHO:s intervju med Dr. Carmen Dolea om hur man skyddar sig mot COVID-2019 på FN-organets Youtubesida. Obs, intervjun är på engelska.

<<
___________________________________________________
Artikelförfattare: Peder Strandh | redaktion@luthagsnytt.se

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.