0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

• VARNING • Tatueringar | Cancerframkallande ämnen / Läkemedelsverket

>> Hälften av de granskade färger innehöll förbjudna ämnen som kan vara cancerframkallande. Läkemedelsverket uppmanar nu branschen att ta ett större ansvar för vilka tatueringsfärger som används.

Läkemedelsverket har granskat 24 färger för tatuering och permanent makeup och kontrollerna visade att 12 färger innehöll förbjudna ämnen misstänkta som cancerframkallande.

– Det här är allvarligt. Färgerna ska uppfylla regelverket och i de tre analysprojekt med kemiska analyser vi hittills utfört har vi tyvärr inte sett någon förbättring. Vi tolkar det som att tillverkningen av färgerna borde kontrolleras noggrannare, säger Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket ser fortsatta problem med förbjudna ämnen och föroreningar i tatueringsfärger. Eftersom det i Sverige främst finns importerade färger vilar ansvaret idag stort hos den som säljer eller använder färgen. Branschen behöver ta ett stadigare grepp om de färger de använder och kräva mer av tillverkarna.

– Vi har sett till att de här färgerna som innehåller farliga ämnen plockats bort från marknaden men samtidigt riskerar det komma in nya färger med farliga ämnen som når svenska tatuerare. Det här kan leda till ett folkhälsoproblem på sikt. Vi behöver nu gå ut med mer information till branschen om deras skyldigheter att kontrollera sina tatueringsfärger.

Läkemedelsverket ser fortsatt kontroll av tatueringsfärger på den svenska marknaden som nödvändig, och verket kommer även göra riktade informationsinsatser till företagen för att lära dem att själv kontrollera deras tatueringsfärger, vilket är deras skyldighet.

Analysen i korthet:
Läkemedelsverket har utfört analyskontroller och märkningskontroller av 24 tatueringsfärger för tatuering och permanent makeup. 12 produkter visade sig innehålla förbjudna ämnen eller för höga halter av föroreningar. 5 av produkterna innehöll aromatiska aminer vilka är förbjudna i tatueringsfärger med anledning av att de misstänks vara cancerframkallande, mutagena (skadar arvsmassan, DNA), reproduktionstoxiska (skadar fortplantningsförmågan) eller på grund av deras allergiframkallande egenskaper.

10 av de undersökta färgerna innehöll förhöjda halter av föroreningarna arsenik, bly, kobolt, zink eller polycykliska aromatiska kolväten (PAH). 18 av produkterna innehöll även nickel och de flesta av dessa saknade obligatoriska varningstexter kopplade till nickel, vilka är tänkta att underlätta för nickelallergiska att undvika produkterna. Även andra typer av märkningsbrister påträffades saknade sterilmärkningar och bristande innehållsförteckningar.

Efter utförd granskning uppfyllde endast 11 produkter de regler som Läkemedelsverket kontrollerat.
Läkemedelsverket ansvarar tillsammans med landets kommuner för att kontrollera att företagen följer reglerna.
Läkemedelsverket ansvarar också för att ge vägledning om reglerna för tatueringsfärger till kommunerna.

Till Läkemedelsverkets register finns runt 3200 tatueringsfärger anmälda. På Läkemedelsverkets webbsida finns information gällande regler samt råd till konsumenter som funderar på att tatuera sig.

<<
_______________________________
Artikelförfattare: Läkemedelsverket

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.